Ministrul Transporturilor, după ce a traversat astăzi podul peste Dunăre între Brăila și Tulcea: „Mă aștept să fie respectat termenul anunțat anterior pentru finalizarea podului, adică decembrie 2022”

„Mă aștept să fie respectat termenul anunțat anterior pentru finalizarea podului peste Dunăre, adică decembrie 2022” – este ceea ce a spus astăzi ministrul Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu, aflat într-o vizită la pod, împreună cu conducerea CNAIR.

Ministrul, însoțit de reprezentanții CNAIR și cei ai constructorului, de președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, primarul Brăilei, Marian Dragomir și de presă, a traversat la picior podul pentru prima dată – podul are o lungime de 1,97 kilometri -, pornind de pe malul brăilean, iar pe malul tulcean a ținut o scurtă conferință de presă. Acesta a venit pentru a vedea la fața locului care este situația cu privire la stadiul lucrărilor, având în vedere că în ultimele zile reprezentanții constructorului au declarat că obiectivul amintit nu va fi gata la termenul anunțat la toate vizitele oficiale din ultimele luni, respectiv decembrie 2022, antreprenorul cerând o amânare cu 3 ani pentru finalizarea lucrărilor.

„Am văzut în aceste zile, chiar săptămâni, mesaje diferite. E a treia oară, cred, când vin la Brăila în aceste ultime luni, a fost și primul ministru, termenele pe care le știți cu toții că s-au dat în această perioadă au fost de dare în circulație a podului pe sfârșitul acestui an. În această săptămână au avut loc discuții între beneficiar – și anume CNAIR – și compania care execută acest proiect, pe multe dintre punctele pe care existau blocaje. Și au existat blocaje. De exemplu, pe soluții tehnice care nu mai corespund cu realitatea. Au fost depășite.

Tocmai de aceea va fi detașată o echipă condusă de directorul Cernăianu aici, la pod, astfel încât graficul cu care constructorul s-a angajat în fața dvs să fie respectat”, a declarat ministrul.

Acesta a mai spus că se așteaptă ca lucrurile să se rezolve amiabil, „cu concursul celor de la CNAIR”, în chestiunile în care punctele aflate în dispută pot fi închise în cadrul legal, iar „unde nu, există și partea cealaltă, cea care ține de instanțe. Atât timp cât lucrurile pot fi închise în mod amiabili, este soluția pe care aș dori să fie adoptată. Dar discuțiile în această săptămână între cele două echipe au fost unele constructive, rămâne să se materializeze.

Am văzut de prea multe ori mesaje diferite. De fiecare dată când am venit eu aici sau a venit primul ministru ni s-a spus că la sfârșitul anului podul va fi dat în circulație, iar după aceea acțiunile au fost de alt tip”.

Amintim că podul peste Dunăre este executat de Asocierea italo-niponă Astaldi – IHI Infrastructure System. Proiectul include și construcția a 23,4 kilometri de drum expres: Drumul Expres Brăila – Jijila (19 kilometri) și drumul de legătură cu DN22 Smârdan – Macin (4,3 kilometri). Proiectul are o valoare de 500 milioane euro.