MIRCEA BOGATU, CANDIDAT PNL LA CONSILIUL LOCAL MUNICIPAL: ÎN COPIII BRĂILEI EXISTĂ UN POTENȚIAL ARTISTIC URIAȘ, CARE TREBUIE CULTIVAT

Mircea Bogatu este profesor la Liceul de Arte „Hariclea Darclee” și membru al Corpului Național de Experți în Management Educațional.  Mircea Bogatu a fost distins cu Ordinul „Meritul pentru Învățământ în Grad de Cavaler” și este unul dintre specialiștii în educație ai PNL Brăila. El se află pe lista de candidați pentru un post de consilier local, la propunerea președintelui PNL Brăila, Alexandru Dănăilă.

 

– Domnule Mircea Bogatu, în Planul de Guvernare locală al PNL Brăila ați inclus un proiect ce are în vedere învățământul vocațional. Vă rog să îmi spuneți de ce este important și cum poate fi implementat acest proiect.

– Proiectul propus este important nu doar pentru învățământul vocațional, ci pentru întreaga viață culturală a urbei, putând fi implementat cu ajutorul factorilor decizionali din municipiu și din județ. Cu toții trebuie să înțelegem că învățământul vocațional este, în Brăila, unul de tradiție, consacrat, validat de numeroasele valori naționale și internaționale formate la noi. O să vă dau doar câteva nume: George Cavadia, Petre Ștefănescu-Goangă, George Nicolescu-Bassu, Mariana Zoter, Dan Dediu, Ioana Maria Lupașcu, Carmen Topciu, Cătălin Petrescu, etc. Sunt brăileni care au marcat artele la nivel național și internațional. Proiectul nostru prevede modernizarea bazelor existente și achiziția de instrumente muzicale, echipamente și consumabile necesare artelor plastice. În copiii Brăilei există un potențial artistic uriaș, care trebuie cultivat, încurajat, sprijinit.

– Un asemenea demers presupune existența unei surse de finanțare. De unde și cum pot fi atrași bani pentru acest proiect?

– Specialiștii din cadrul Partidului Național Local au elaborat, sub coordonarea domnilor Alexandru Dănăilă și Marian Căpățână, un Program de Guvernare Locală. În cadrul acestui program, proiectul meu se află prins în linia Brăila pentru tineri, acolo unde vorbim despre Educație. Conform programului, regulamentele de cofinanțare încheiate între CJ Brăila și UAT-urile din județ vor avea printre criteriile de eligibilitate investiția în învățământ. Pornind de la acest lucru, putem spune că finanțarea va veni de la bugetul Consiliului Județean Brăila. Eu cred însă că într-o asemenea problemă se poate implica și comunitatea, prin mediul de afaceri, care poate sprijini astfel tinerii talentați.

– Pornind de la ideea proiectului dumneavoastră, care credeți că sunt punctele tari ale orașului Brăila și care sunt punctele slabe?

– Punctul forte al  Brăilei îl constituie publicul de mare calitate, recunoscut la nivel național. Atât pentru muzică, teatru, dar și pentru receptarea corectă din punct de vedere estetic  a oricărui act creator există la Brăila un public specializat și pretențios, care are intuiția corectă a valorii. Există, de asemenea, o susținere  pe care o realizează mediul local de afaceri. În ceea ce privește punctele slabe, ele sunt legate de potențialul economic scăzut al municipiului, ceea ce frânează, de multe ori, proiecte ambițioase din punct de vedere cultural.

– Cum credeți că o să arate orașul Brăila în 2030?

– Sunt un optimist incurabil, ca orice om de artă. Sunt convins că un oraș cosmopolit precum Brăila își va găsi calea și va evolua. Este un act de responsabilitate atât față de noi, cât mai ales față de generațiile viitoare, să facem din Brăila un autentic oraș european, în care valorile pe care le-am dat lumii, formate în școala românească vocațională, să-și dorească să se întoarcă acasă, nu doar în turnee sau festivaluri, ci pentru a rămâne aici. (interviu electoral)