Modificarea programului de lucru la morgă și cumpărarea unui container frigorific pentru depozitarea decedaților – soluțiile găsite de conducerea Spitalului Județean Brăila după situația de criză de la morgă de zilele trecute

Un program astfel conceput, încât să se lucreze și în week-end și cumpărarea unui container frigorific în care să poată fi depozitați decedații – acestea sunt soluțiile identificate de conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență Brăila, după situația de criză din week-end, când personalul  morgii spitalului nu a mai făcut față numărului foarte mare de decedați ce a trebuit să fie depozitați, autopsiați, spălați și îmbrăcați. Unora dintre aparținători li s-a spus de la morgă că vor primi corpurile neînsuflețite luni sau chiar marți, ceea ce a provocat mari nemulțumiri, iar subiectul a fost comentat pe rețelele de socializare, după ce Cătălin Chivu a făcut o serie de postări pe această temă.

Am discutat despre acest subiect astăzi cu managerul spitalului, Didi Crintea, care ne-a spus: „Am discutat cu dr. Daniela Mihalache, medicul șef de la Anatomie Patologică, pentru a elabora un  protocol de urgență, având în vedere că această situație a escaldat cumva – din cauza perioadei caniculare, numărul de decese a crescut foarte mult. Am solicitat un protocol de lucru în urgență și stabilirea unui program și pentru zilele de week-end, astfel încât și în week-end să putem elibera decedații. Prin  rotație, personalul de la Anatomie Patologică să vină și să elibereze decedații cel puțin două ore pe zi, până în septembrie inclusiv, astfel încât să nu ne mai confruntăm cu această supraaglomerare.

De asemenea, am analizat posibilitatea de a închiria un container frig, însă costurile sunt destul de mari, undeva la 23.000 lei închiriere pentru 3 luni, iar costul unui container nou este de 60.000 de lei, așa că intenționez să modific lista de investiții, împreună  cu membrii Comitetului Director și să cumpărăm un astfel de container, că e mult mai eficient așa”.

Întrebată în legătură cu suplimentarea posturilor de autopsieri de la morgă, care este atât de necesară, Crintea a spus că angajările au fost blocate și că pentru a se putea scoate posturile respective la concurs este necesar un aviz de la Ministerul Dezvoltării. Managerul Spitalului Județean a precizat că până acum a depus două memorandumuri la minister ,în scopul obținerii avizului necesar pentru deblocarea unor posturi; pentru primul s-a obținut avizul, pentru cel de-al doilea nu. Oricum, niciunul dintre cele două memorandumuri nu includea posturi de autopsier. Conducerea spitalului va elabora un al treilea memorandum, care va fi trimis la minister și care va include solicitarea de deblocare a unor posturi de autopsieri.

Întrebată despre o posibilă extindere a morgii prin construcția unui nou imobil, având în vedere că spațiile actuale sunt insuficiente, managerul Crintea ne-a spus că s-a realizat proiectul DALI pentru reabilitarea morgii de la Corpul A, precum și a celei de la Corpul B al Spitalului Clinic Județean, dar deși s-au organizat două licitații, nu a fost nicio firmă interesată să preia această lucrare, ca urmare a sumelor alocate, pe care constructorii le consideră prea mici: „Soluția ar fi majorarea sumei și asta avem acum în analiză, să vedem cât ne permitem financiar să majorăm suma, astfel încât ofertanții să fie interesați de a prelua aceste lucrări”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns