Mortu: Avem in Braila santiere deschise inainte de 2008, cladiri uitate, pe care unii primarii nici nu mai vor sa le continue

P1100564

Vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Viorel Mortu (PSD), este unul dintre cei care a sustinut propunerea facuta de consilierul Vasile Cortez (PNL) privind majorarea sumei maxime cu care CJ va confinanta in acest an proiectele primariilor, de la 350.000 lei, la 500.000 lei. Viorel Mortu  a apreciat ca mentinerea plafonului confinantarii de la bugetul judetului la suma valabila anul trecut este o masura “inteleapta” si “corecta”, mai ales ca multe dintre proiectele avute in vedere in 2015 pentru finantare au fost amanate, din diverse motive, iar altele n-au fost finalizate: “Trebuie sa gasim resurse pentru a urca la 500.000 lei plafonul. Au fost discutii de uz intern pe aceasta tema in CJ, trebuie sa spun acest lucru, dar nu am reusit sa fiu convingator, sa dam 500.000 lei, ca anul trecut. Avem datorii de recuperat, sunt consilii locale care au de inceput sau de continuat lucrari de anul trecut, am spus ca e an electoral si ca fiecare are ambitia, dorinta sa-si arate puterea in localitatea lui si de asemenea, am sustinut ca trebuie sa existe oferta pentru a grabi lucrarile pe santierele ramase uitate, din 2009, avem 2008 – avem si mai vechi, sunt cladiri uitate, in unele locuri nici primarii nu mai vor sa le continue si ne pare rau pentru acest lucru. Propun sa gasim, orice ar fi, resurse pentru un plafon de 500.000 lei, ca sa putem sa grabim aducerea la zi a santierelor pe care primarii le au incepute. Si inca ceva: sa nu scadem sub anul trecut un standard de oferta. Am inceput intr-un fel anume, trebuie sa gasim resursa sa continuam in acelasi spirit. Anul trecut, avand in vedere ca sunt 12 comune cu santiere partial finantate si la cap de ianuarie mai ramasese ceva de facut, s-a acceptat continuarea finantarii. De asemenea, pe principiul acesta, daca putem sa finantam cu 500.000 lei si alte obiective ramase mult in urma, eu cred ca e o treaba  foarte inteleapta, responsabila si corecta”.

Consilierul judetean Ionel Avram (PSD) a fost si el de parere ca trebuie majorat plafonul: “Trebuie sa existe o masura a cheltuirii banului public, insa sunt de acord cu ideea ridicarii plafonului pentru comune, de la 350.000 lei, la 500.000 lei. Banuiesc ca atunci cand s-a fixat suma de 350.000 lei rationamentul a fost toate localitatile vor veni cu proiecte si cu propuneri de asocieri si cu solicitari de cofinantari. Dar nu cred  toate sunt pregatite in momentul asta sa solicite acest lucru”.

Presedintele CJ Braila, Ionel Epureanu (PSD) a precizat ca din suma alocata anul trecut de Consiliu pentru cofinantarea proiectelor primariilor, a fost cheltuita doar o mica parte: “Vreau sa va aduc la cunostinta ca anul trecut au fost consumate efectiv pe asocieri cu primariile 3,3 milioane lei, din circa 20 de milioane lei ofertate”.

In final, prin votul majoritatii consilierilor, s-a aprobat in CJ majorarea plafonului de la 350.000 lei, la 500.000 lei, numai pentru comune.