Municipiul Brăila nu figurează pe lista localităților înscrise în Programul Rabla. Acest program ar fi permis casarea unui număr de 20.000 de autovehicule la nivelul municipiului

Ieri, 31 iulie, s-a dat startul la înscrierea persoanelor fizice în programul Rabla Local, program finanțat de Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), prin care se dorește eliminarea din circulație a unui numar cât mai mare de autovehicule vechi, cu grad ridicat de poluare. Potivit listei publicate pe site-ul AFM, doar două localități din județul Brăila sunt înscrise în acest program: comunele Viziru (maximum 50 de autovehicule) și Măxineni (maximum 100 autovehicule).

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Dumitru Bâja, consilier relații publice în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Brăila, „celelalte primării fie nu au depus solicitare de înscriere în program, fie acestea nu au fost aprobate. A fost ratată astfel o ocazie importantă de a casa un număr important de autovehicule vechi, poluante, aflate în proprietatea persoanelor fizice de pe raza localităților respective.

La nivelul municipiului Brăila, de exemplu, puteau fi casate maximum 20.000 de autovehicule, iar la nivelul unei comune cu 1000-5000 locuitori  maximum 500 de autovehicule, respectiv 1000 autovehicule la o populație între 5000 și 10000 locuitori.

Prin Programul Rabla Local AFM asigură finanțare, prin intermediul autorităților locale, pentru casarea autovehiculelor mai vechi de 15 ani, oferind proprietarului autovehicului casat suma de 3000 de lei (2400 de lei din Fondul pentru Mediu și 600 de lei din bugetul local). Autoritățile locale s-au putut înscrie în program în luna aprilie 2023, validarea dosarelor de participare și publicarea listei localităților participante având loc în perioada aprilie-iulie.

Persoanele fizice care doresc să caseze un autovehicul mai vechi de 15 ani și să beneficieze de prima de casare trebuie sa-și creeze cont pe site-ul AFM și să se înscrie în aplicația corespunzătoare de la adresa: https://www.afm.ro/casare_auto_uzate.php.

Înscrierea persoanelor fizice în cadrul programului se realizează până pe 31 august 2023, ora 16:30 sau până la epuizarea bugetului alocat fiecărei primării.

Un aspect important este că persoana fizică trebuie să domicilieze pe raza teritorială a primăriei unde se află în evidențele fiscale autovehiculul uzat pentru care solicită finanțare și să realizeze înscrierea în aplicație doar în cazul în care primăria în raza căreia domiciliază se regăsește în lista UAT-urilor care au încheiat contracte de delegare, prevăzută în aplicația informatică și pe site-ul AFM.

Lista primăriilor (în număr de 500 la nivel național) care participă în cadrul programului poate fi consultată la adresa: https://www.afm.ro/main/programe/casare_auto_uzate/2023/lista_uat_program_rabla_local.pdf.

După înscriere, AFM va transmite lista cu persoanele fizice înscrise către primăriile participante în cadrul Programului, iar ulterior, persoana fizică va transmite documentele conform procedurii primăriei respective. După semnarea contractului de finanțare cu primăria, persoana fizică va casa și va radia din circulație și din evidența fiscală autovehiculul uzat și va beneficia de stimulentul pentru casare de 3.000 de lei. Beneficiarul stimulentului de casare se va angaja că nu va achiziționa un autoturism cu norma de poluare Euro 5 sau inferioară în termen de 3 ani de la primirea stimulentului pentru casare”.

Precizăm că am solicitat astăzi și poziția oficială a Primăriei în legătură cu faptul că municipiul Brăila nu figurează între localitățile înscrise în acest program. În momentul în care vom primi acest punct de vedere îl vom publica.