Muzica militara braileana, la ceas aniversar

gogu1

Muzica militara braileana sarbatoreste, in aceste zile, implinirea a 183 de ani de la infiintarea muzicii militare moderne in Romania. Intr-un comunicat de presa dat publicitatii cu aceasta ocazie, se face un scurt istoric al muzicii militare, la Braila:  “Fara teama de a gresi, putem spune ca muzica de fanfara a fost si este una din principalele componente ale vietii culturale brailene. Prima referire la existenta unei fanfare militare se face in 1728, cand Domnul Moldovei Grigore Ghica s-a oprit la Braila, de unde a plecat apoi la Galati, pe Dunare, <<…zicand din trambite si naiuri…>>. Incepand cu 1840, Braila gazduieste o fanfara in adevaratul sens al cuvantului, fanfara  <<Garnizonului>>, cum o numesc documentele vremii. Muzica militara devine o permanenta pentru viata militara braileana, iar incepand cu anul 1861 vor concerta de-a lungul anilor in Gradina Mare, pentru distractia publicului, muzicile Regimentului 1,3 si 8 Infanterie, a Regimentului 38 Infanterie <<Neagoe Basarab>> si a Regimentului 5 Graniceri. Dintre sefii de fanfara ce au activat la Braila, facand faima muzicii militare, se impune a fi enumerati: Ioan Ungovegel, Anton Kratohvil, Iosif Ivanovici, Sergiu Paiul, Policart, Leopold Hans Khon, etc.

Actuala muzica a garnizoanei a venit in Braila in anul 1958. La pupitrul sau dirijoral s-au perindat de-a lungul anilor colonel Alexandru Turcu, colonel Gheorghe Andrei, locotent-colonel Ioan Ghiocel. Traditia a ramas pe maini bune, astazi muzica militara, dirijata de colonel Petrea Gogu (foto), licentiat al Universitatii Nationale de Muzica – Bucuresti, se dovedeste a fi o demna urmasa a fanfarelor de altadata.

Concertele de promenada sustinute in salile de spectacol si parcurile orasului, cat si repertoriul abordat: marsuri, valsuri, uverturi, prelucrari folclorice si de muzica usoara, au atras pe deplin interesul publicului spectator, impunandu-se calitatea interpretativa si a spectacolului creat. Acest fapt a stat la baza  participarii formatiei la festivaluri internationale de gen  din : Polonia- Cracovia 2000, 2001, 2002 ; Italia- San Remo 2002, 2004 ; Germania- Regensburg si Bayreuth 2003, 2005, 2007 si Hanovra 2004; Franta- Calais si Albertville 2004, 2010 unde au reprezentat Romania la un inalt nivel artistic. Muzica militara colaboreaza cu trupa de majorete a Cercului Militar Braila, cu clasa de balet a Liceului de Arta  <<Hariclea Darclee>> si in prezent, cu solistii si dansatorii populari ai Ansamblului Artistic al Armatei- Bucuresti”.