NECHITA: “CUM PUTETI DVS SA ASOCIATI CULTURA CU CARICATURA?!”; CANDEA: “SA NU ASOCIEZI UMORUL DESENAT CU UN ACT DE CULTURA… PE MINE MA LASA MUT”

Muzeul Brailei “Carol I” a primit astazi in administrare, prin votul consilierilor judeteni, imobilul din strada Ana Aslan nr 27, in care a functionat in ultimii ani Centrul Multicultural Poarta Cetatii Braila. Imobilul va fi utilizat ca sediu pentru noul Muzeu al Umorului (care va functiona ca sectie a Muzeului Brailei), dar si pentru a gazdui Sectia de carte veche a aceleiasi institutii.

Consilierul judetean Ovidiu Nechita (PNL) a declarat ca nu este de acord ca Muzeului Umorului sa fie sectie  a Muzeului “Carol I”, pentru ca in opinia sa, caricatura nu are nicio legatura cu ceea ce inseamna cultura: “Muzeul Umorului – Muzeul de caricatura, cum e, de fapt – consider ca nu este bine sa fie sectie a Muzeului Brailei. Si am sa propun un amendament, pentru ca Muzeului Umorului sa-i fie alocat un alt spatiu. Inainte de a face acest amendament, as dori sa-l intreb pe domnul Candea: cum puteti dvs sa asociati cultura cu caricatura, avand in vedere ca sunteti un specialist in domeniul culturii? Nu va intreb in calitatea dvs de manager, ci din punct de vedere al specialistului, pentru ca toti stim ca dvs sunteti specialist in acest domeniu. Dvs, personal, sunteti de acord ca acest Muzeu al Umorului sa faca parte, ca sectie, din Muzeul <<Carol I>>? Daca dvs suneti de acord, sa stiti ca m-ati convins si pe mine si va fi singurul proiect in care eu voi vota cu dvs, pentru ca merg pe stiinta dvs”.

In ceea ce-l priveste, managerul Muzeului Brailei, Ionel Candea, a raspuns: “De multa vreme urmaresc nu numai la Braila, in tot spatiul public romanesc… cum sa va spun eu… eforturi extraordinare sa nu facem nimic. Daca s-ar putea sa nu facem nimic – dar nimic – si sa distrugem si cee ce s-a facut pana acum…

E categoric faptul ca de ani de zile la Braila se desfasoara o activitate interesanta care inseamna grafica umoristica, inseamna umor desenat. Oriunde in lume un asemenea gen artistic isi are locul intr-un muzeu. Prin urmare, Muzeul Brailei s-a gandit sa organizeze – impreuna cu altii si cu nume mari din Cultura romaneasca de astazi – acest Muzeu al Umorului desenat, care nu va insemna doar atat; va insemna multe alte activitati care se vor desfasura in acel spatiu – spatiu care cred ca poate sa fie cel al etajului din cladirea din strada Ana Aslan nr 27, pentru ca la parter e de asezat o anexa – o sectie, practic – a Muzeului, care se va naste. Ea e nascuta, saraca, dar traieste pe ici, pe colo – stau prin beciuri carti exceptionale de 300 de ani vechime, extraordinare carti vechi romanesti si carte rara straina, carte rara romaneasca, pe care o tratam cum o tratam. Ori eu vad aceste discutii pe care nu-mi permit sa le comentez aici, in CJ, dar in orice caz, sa nu asociezi umorul desenat cu un act de cultura… pe mine ma lasa mut”.

Dupa ce directorul Muzeului a declarat ca este de acord cu acest proiect, Nechita a afirmat ca tot nu este convins si ca i se pare “anormal” ca Muzeul Umorului sa fie sectie a Muzeului “Carol I”: “Sunt de acord ca biblioteca (Sectia de carte veche – n.r.) sa se mute acolo; in schimb, Muzeul Umorului nu trebuie sa aiba ca sediu acelasi spatiu cu biblioteca. Deci ce spatii libere mai sunt in patrimoniul CJ? Domnul Candea a inteles gresit; sunt de acord cu acest Muzeu al Umorului, dar nu in aceeasi incinta cu biblioteca, pentru ca nu este normal. As dori ca sediul acestui Muzeu sa fie cu totul si cu totul in alta parte. La Casa Tineretului – daca sunt spatii libere acolo, sa-si desfasoare activitatea acolo, fara nicio problema”.

La randul sau, liberalul Vasile Varga considera ca imobilul din strada Ana Aslan 27 ar putea fi folosit in alte scopuri, iar Muzeul Umorului i se putea da un alt sediu: “Am fi putut practic sa cedam acel imobil Palatului Copiilor si inauntru sa aiba  loc o sectie a celor cu autism, cu profesori care sa-i pregateasca in acest sens.

Si mai am o intrebare: stiati ca Braila nu are o Casa a Casatoriilor? Am putea sa dam parterul Primariei, printr-o asociere si etajul I catre Muzeu, ca sa faca acea biblioteca”.

In final, in urma votului majoritatii, Muzeul Brailei a primit in administrare imobilul amintit, pentru a-l folosi asa cum a propus managerul Candea.