Nechita da deszapezirea drumurilor judetene pe mana primariilor

P1080754

Vicepresedintele Consiliului Judetean Braila, Ovidiu Nechita, care are in prezent atributii de presedinte CJ interimar, a gasit o alternativa la solutia controversata a incredintarii directe de lucrari de deszapezire, in cazul unor ninsori abundente in lunile noiembrie si decembrie. Pentru ca licitatia pentru atribuirea serviciului de deszapezire este mult intarziata, iar un contract se va putea semna, cel mai probabil, abia in ianuarie 2015, vicele CJ a cerut autorul primariilor. Mai exact, acesta a propus primarilor sa semneze un contract de asociere cu Consiliul Judetean, prin care ei se obliga sa deszapezeasca nu doar drumurile comunale, ci si drumurile judetene de pe raza localitatii lor, iar pentru aceste lucrari suplimentare vor fi platiti. Nechita ne-a declarat astazi ca pentru deszapezirea judetului pana la finele anului, CJ are pregatite 23 de miliarde lei vechi: “Eu am avut discutia asta cu primarii si vrem sa facem o asociere cu ei, dar trebuie sa vedem care este baza legala. Tocmai de aceea am si fost fost astazi la Bucuresti, ca sa ma interesez efectiv cum putem proceda legal.

Am trimis o circulara catre toti primarii, in care le-am spus ca pana pe data de 4 noiembrie sa-mi dea un raspuns la adresa pe care le-a trimis-o noi, referitor la incheierea unui contract de asociere cu Consiliul Judetean. Mai exact,  noi sa-i bugetam pana pe data de 31.12. 2014 – pentru ca stiti ca am rectificat bugetul si erau 10 miliarde de lei vechi pentru deszapezire, am mai alocat inca 13 miliarde, asta inseamna 23 de miliarde lei vechi, la asta ne referim. Tinand cont de faptul ca anul trecut au fost bugetate 30 de miliarde lei vechi si chiar daca a fost iarna grea, s-au consumat  doar 19 miliarde lei vechi, eu cred ca 23 de miliarde pana la sfarsitul anului sunt suficiente. Deci am propus sa facem un contract de asociere pe drumurile judetene pe care le avem noi, doar in eventualitatea in care vine zapada si noi nu avem finalizata licitatia cu deszapezirea; noi, CJ, le vom baga banii in cont si in functie de ce prestari servicii vor face dumnealor cu deszapezirea, noi le vom deconta”.

Intrebat daca primarii au fost de acord cu aceasta propunere, vicepresedintele CJ Braila ne-a raspuns: ”Stiu ca sunt patru sau cinci primari care au spus ca nu sunt interesati, iar acolo vom vedea ce avem de facut. Dupa ce vom face aceasta centralizare, va vom da raspunsul exact. Cred ca saptamana viitoare, luni sau marti avem deja centralizatorul, vedem care este baza legala – ca asta  conteaza cel mai mult acum, ca sa stabilim cum sa intocmim acest contract de asociere – si apoi vom vedea exact care este situatia”.