NEDELCU, DESPRE PROTESTUL LUI MARGARIT: AIA DE LA PRIMARIE SUNT CHIAR STUPIZI! UNDE SCRIE CA OMU’ N-ARE VOIE SA PROTESTEZE? TAMPITII, NICI MACAR NU CUNOSC LEGEA!
Directorul Asociatiei ARIN, Codruta Nedelcu, se arata indignata de faptul ca Municipalitatea braileana incearca sa ingradeasca dreptul lui Costel Margarit sa protesteze, ca simplu cetatean, impotriva majorarii taxei de salubritate. Mai exact, Codruta Nedelcu se refera la faptul ca Primaria a refuzat zilele trecute sa-i mai aprobe acestuia desfasurarea actiunii de protest in fata Palatului Administrativ, pe motiv ca e vremea foarte rece si acest lucru ii poate afecta sanatatea.
Chiar daca Margarit nu a renuntat la protest, ci a gasit o alta modalitate de a-si exprima opinia, alergand in fata Primariei – actiune care nu mai are nevoie de nicio aprobare din partea autoritatilor locale -, directorul ARIN comenteaza ca “aia de la Primarie sunt chiar stupizi” si spune ca legea impune obtinerea unei autoritatii in cazul “organizarii si desfasurarii adunarilor publice”, ceea ce nu era cazul lui Margarit, care era de unul singur.
Intr-un comentariu postat pe o retea de socializare, Codruta Nedelcu scrie: <<Incredibil! Aia de la Primarie sunt chiar stupizi! UNDE anume in L60/1991 scrie ca omu’ n-are voie sa protesteze??!! (TAMPITII, nici macar nu cunosc legea! ea se refera la „organizarea si desfasurarea adunarilor publice”!! CE „adunare” organiza Dl. Margarit? el cu el insusi?)
Sa faca bine Primarul sa-i DEA AFARA pe cei de la „juridic”, ca-s incompetenti! Sau sa se dea afara pe el insusi, ca nu s-a obosit sa cunoasca o lege elementara (apropo: legea incepe asa: „Art. 1. – Libertatea cetatenilor de a-si exprima opiniile politice, sociale sau de alta natura, de a organiza mitinguri, demonstratii, manifestatii, procesiuni si orice alte intruniri si de a participa la acestea este garantata prin lege. Asemenea activitati se pot realiza numai pasnic si fara nici un fel de arme.”!)
In plus, mai exista si Art. 4: „Primarul municipiului, orasului sau comunei, unitatile de jandarmi competente teritorial si politia locala sunt obligate sa asigure conditiile necesare in vederea desfasurarii normale a adunarilor publice…”!
Pe de alta parte, si el, fraier! Nu trebuia sa ceara nici o „autorizatie” de la Primarie si de la nimeni, ca sa protesteze! In afara de asta, chiar legea invocata zice (Art. 3): „Nu trebuie declarate in prealabil adunarile publice al caror scop il constituie manifestarile cultural-artistice, sportive, religioase, comemorative, cele ocazionate de vizite oficiale, precum si cele care se desfasoara in exteriorul sau in incinta sediilor ori a imobilelor persoanelor juridice de interes public sau privat.” Deci chiar daca ar fi „adunare” (ceea ce NU este!!) nici macar nu trebuia declarata! Dashteptii de la Primarie au ramas acolo de pe vremea lu’ Ceausescu, probabil vor sa putrezeasca lipiti de scaune!)
In locul lui, as protesta in continuare, i-as lasa sa-mi de amenda, as contesta-o, NU as plati-o, ei m-ar da in judecata, ar PIERDE procesul si i-as pune pe chestia asta sa plateasca de sa le mearga fulgii!!>>.
(foto – protestatarul Costel Margarit, caruia i s-au alaturat, mai apoi, alti cativa braileni)
Comments
Liviu
18/01/2017
Art. 1
(2) Adunările publice – mitinguri, demonstraţii, manifestaţii, competiţii sportive, procesiuni şi altele asemenea -, ce urmează să se desfăşoare în pieţe, pe căile publice ori în alte locuri în aer liber, se pot organiza numai după declararea prealabilă prevăzută de prezenta lege.
Interpretarea este o etapa premergatoare aplicarii normei, al carei continut este dat de activitatea rationala de cunoastere a vointei legiuitorului exprimata in norme si care are ca scop, incadrarea corecta a situatiilor de fapt si ca rezultat final justa aplicare a legii civile.
Una din metrodele de intepretare este Interpretarea logica si se face prin aplicarea regulilor si argumentelor de logica formala. Una din regulilele de logica formala este urmatoarea preluata din dreptul roman (dicton in latina):
Unde legea nu distinge, nici noi nu trebuie sa distingem (ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus). Asta inseamna ca prin interpretare nu se poate restrange aplicatia unui text care a fost formulat general; generalitatea. formularii duce la generalitatea aplicarii.
Dupa cum se poate vedea articolul de lege in definirea adunarilor publice nu distinge cu privire la numarul de participanti.
rambo
19/01/2017
5. Cum NU trebuie să fie o Adunare Publică
Acest subpunct are rolul de a vă indica ce nu trebuie să faceți și ce nu trebuie să pară, dacă doriți ca Adunarea Publică să aibă loc. În mod normal, Primarul nu are de ce să vă refuze dreptul de a organiza-o, dar pe baza următoarelor motive (conform art. 9, 10 din Legea 60/1991), poate:
propagarea ideilor totalitare de natură fascistă, comunistă, rasistă, șovină sau ale oricăror organizații terorist-diversioniste;
defăimarea țării și a națiunii, îndemnul la ura națională sau religioasă;
incitarea la discriminare, la violență publică și la manifestări obscene, contrare bunelor moravuri;
organizarea unei lovituri de stat sau a altei acțiuni contrare siguranței naționale;
încălcarea ordinii, siguranței sau moralității publice, a drepturilor și libertăților cetățenilor ori punerea în pericol a sănătății acestora;
în perioada, locul și pe traseele unde acestea ar urma să se desfășoare se execută lucrări edilitar-gospodărești de amploare.
Important ! Dacă vă este interzisă organizarea unei Adunări Publice și credeți că această măsură este abuzivă, puteți contesta decizia în contencios administrativ, conform L554/2004.
6. Obligațiile organizatorului Adunării Publice
Nu are sens să insistăm foarte tare pe acest aspect, având în vedere explicațiile oferite mai sus.
Conform art.12 din Legea 60/1991, organizatorii au obligația de a:
asigura, prin pregătire prealabilă și supervizare la momentul Adunării Publice, traseul, programul, resursa umană și păstrarea participanților în limitele impuse de normele juridice și morale;
de a purta semne distinctive, pentru a putea fi recunoscuți atât de participanți, cât și de forțele de ordine;
de a exclude dintre participanți pe aceia care vin cu băuturi alcoolice sau dovedesc tendințe violente;
de a achita în prealabil orice servicii cerute pe baze contractuale Consiliului Local.