”Nichita, poetul necuvintelor” – expoziție documentară la Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila

La final de martie, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila îl comemorează pe poetul și eseistul Nichita Stănescu printr-o expoziție documentară intitulată ”Nichita, poetul necuvintelor”.

„Opera lirică a lui Nichita Stănescu este recunoscută ca fiind una extrem de originală, profundă și cu impact major asupra publicului cititor român și nu numai, mărturie stând și cele două prestigioase premii internaționale: 1975 – Premiul Internațional «Gottfried von Herder» și 1982 – Premiul «Cununa de aur» a Festivalului internațional de poezie de la Struga. În 1979 personalități culturale din Suedia și fosta Iugoslavie i-au propus candidatura pentru Premiul Nobel, care însă a fost atribuit poetului grec Elitis.

Opera lui este tradusă în mai multe limbi străine, poetul fiind recunoscut ca o voce distinctă a liricii universale contemporane. Criticii literari îl consideră un poet de o amplitudine și intensitate remarcabile, făcând parte din categoria rară a inventatorilor lingvistici și poetici.

A dus o viață de boem, «umplută cu sărăcie, vise literare, sete de cultură și dragoste de prieteni», fiind «un campion al nopților albe închinate poeziei și filozofării».

În anul 1990 a fost ales post-mortem membru al Academiei Române”, spun organizatorii.

Expoziția poate fi văzută în holul de intrare al secției Împrumut Carte pentru Adulți.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns