Nici saracii nu mai sunt ce-au fost!

 

ajutoare alimentare

*Primaria municipiului asteapta de luni de zile circa 1.000 de braileni cu venituri reduse care ar trebui sa ia, fiecare, cateva zeci de kg de produse alimentare oferite gratuit

 

Primarul Brailei, Aurel Simionescu, a propus recent ministrului Apararii, Mircea Dusa, sa puna in discutia Guvernului varianta ca ajutoarele alimentare comunitare care nu au fost ridicate de beneficiari pana acum si care risca sa se strice, sa fie redistribuite unor oameni care au nevoie de ele. Edilul-sef a explicat ca numai la nivelul municipiului Braila sunt circa 1.000 de persoane  care nu au venit sa-si ia alimentele, desi s-au facut numeroase apeluri in presa, iar unora li s-a batut si la  poarta – si ca o parte dintre alimente se vor strica, daca nu sunt consumate in perioada imediat urmatoare.

“Nu stiu inca ce vom face cu aceste alimente care nu au fost ridicate de beneficiari. I-am facut o propunere domnului ministru Dusa sa analizeze in sedinta de Guvern, sau la Comitetul national pentru situatii de urgenta, daca nu putem sa utilizam aceste alimente pentru alt tip de ajutoare pe care le dam noi. Ele au un statut special, pentru ca sunt procurate din bani europeni, pentru o anumita destinatie, pe niste liste anume, dar avem circa 1.000 de persoane care n-au venit sa le ia, adica undeva cam 8% din totalul beneficiarilor la nivel de municipiu. Este cam acelasi numar ca si anul trecut, daca vorbim de persoane care nu au venit sa-si ia alimentele. Anul trecut le-am redistribuit si probabil ca vom face acelasi lucru si anul asta, pentru ca repet: sunt unele alimente care nu au probleme cu termenul de garantie, asa cum sunt conservele – desi si la  acestea trebuie sa ne uitam la data -, dar cand vorbim despre faina si malai, acestea au termene de garantie mult mai scurte, sunt perisabile”, a spus Simionescu.

Amintim ca, potrivit legii, beneficiaza de acest tip de ajutor comunitar pensionarii din sistemul public ale caror pensii sunt sub 400 lei/luna si familiile sau persoanele singure, beneficiare de venit minim garantat. Toate aceste persoane cu venituri mici primesc o serie de produse alimentare de la Uniunea Europeana, cu titlul de ajutoare gratuite. Mai exact, fiecare beneficiar are dreptul la cate 16 kg de faina, 9 kg malai, 2 pungi/0.400 g de paste fainoase, 5 litri ulei, 1 cutie rosii in suc propriu, 3 cutii de zacusca, 3 conserve de carne de porc, 1 cutie de miere si 2 kg de zahar.