NICU NIȚĂ, CANDIDAT PSD LA CAMERA DEPUTAȚILOR: AM ÎNCERCAT SĂ FIU CÂT MAI APROAPE DE OAMENI, LE-AM ASCULTAT DORINȚELE ȘI NEVOILE, PENTRU CA ÎMPREUNĂ CU ECHIPA PSD SĂ GĂSIM CELE MAI BUNE SOLUȚII

„În toți cei patru ani ai mandatului mei am fost alături de cetățeni pentru orice problemă, la sediul cabinetului parlamentar. Am încercat să fiu cât mai aproape de oameni, le-am ascultat dorințele și nevoile, pentru ca împreună cu echipa PSD să găsim cele mai bune soluții. Am colaborat cu toate institutițiile administrației publice pentru rezolvarea problemelor cu care acestea se confruntau” – este declarația deputatului brăilean Nicu Niță.

Acesta candidează la alegerile parlamentare din 6 decembrie pentru un nou mandat și a considerat potrivit să prezinte alegătorilor câteva repere ale activității sale de parlamentar, într-un comunicat de presă:„Activitatea parlamentară desfășurată de mine în cei 4 ani  de mandat cuprinde 29 luări de cuvânt, din care declarații politice 10, declarații depuse în scris 21, inițierea a 148 propuneri legislative din care 64 au devenit legi promulgate, 17 întrebări și interpelări și de asemenea, am semnat și votat 7 moțiuni.

Din anul 2016 și până în prezent sunt membru în Comisia de agricultură, silvicultura, industrie si servicii specifice.

Dincolo de declarații, interpelări și proiecte legislative, mi-am dorit să rămână în urmă ceva concret, schimbări care aduc un bine în viețile oamenilor.

Printre legile promulgate se numără Legea Muntelui, Legea 197/2018. Așteptată de comunitățile montane, această lege vine să reglementeze modalitățile de protecție și dezvoltare durabilă și incluzivă a zonei montane prin: punerea în valoare a resurselor naturale și umane, creșterea nivelului de trai, stabilizarea populației, menținerea identității culturale, creșterea puterii economice la nivel local și național, în condițiile păstrării echilibrului ecologic și protecției mediului natural.

De asemenea, am fost inițiator la:

-Proiectul de Lege pentru modificarea Legii nr.217/2016 privind diminuarea risipei  alimentare Lege 200/2018. Conform acestuia, se introduc măsuri de responsabilizare pentru diminuarea risipei alimentare pe lanțul agroalimentar, începând cu producția, procesarea, depozitarea, distribuția si comercializarea alimentelor, măsuri privind vânzarea cu preț redus a produselor aflate aproape de expirarea datei durabilității minimale, măsuri privind transferul alimentelor prin donare.

-O altă propunere legislativă privind aprobarea programului de susținere pentru activitatea de reproducție, incubație și de creștere în sectorul avicol Lege 227/2018. Agricultorii primesc rapid și simplu un sprijin financiar solid. Toți cei afectați de secetă obțin despăgubiri de până la 70% din valoarea cheltuielilor pentru culturile compromise Legea a fost votata și promulgată.

-Propunerea legislativă privind recunoașterea muncii în condiții speciale pentru lucrătorii din sectorul de construcții nave, completându-se Legea 263/2010 privind sistemul de pensii publice, prevede ca stagiul complet de cotizare pentru această categorie va fi de 25 de ani, iar vârsta minimă de pensionare va fi de 50 de ani pentru femei și 52 de ani pentru bărbați. Reducerea vârstei de pensionare pentru navaliști ține cont de condițiile speciale zilnice în care aceștia își desfșoară activitatea. Condițiile actuale nu permit menținerea în piața muncii a lucrătorilor din domeniul naval până la o vârstă înaintată, deoarece starea de sănătate nu le mai permite să livreze o productivitate competitivă.

Sunt inițiator al Proiectului de Lege completarea art.66 din Legea îmbunătățirilor funciare nr.138/2004. Aceasta face referire la necesitatea asigurării apei gratuite pentru toți producătorii agricoli care o solicită, din orice sursă, având în vedere condițiile excepționale de secetă din acest an, ce pot afecta producția agricolă cu influență directă afectând asigurarea hranei populației, în condițiile date. Se dorește:  asigurarea cu prioritate a preluării și tranzitării apei pentru irigații, cu scutirea de la plata tarifelor de livrare a apei pentru irigații, stimularea practicării unei agriculturi în sistem irigat, asigurarea securității alimentare prin obținerea unor producții sigure, în condițiile restricțiilor impuse de coronavirus, reconsiderarea practicilor agricole prin utilizarea unei agrotehnici superioare bazata pe compensarea debitului de apă, având în vedere actualele condiții pedo-climatice  de seceta severă la nivel pedologic, asigurarea apei gratuită până la punctele de livrare, acolo unde sunt încheiate contracte pentru anul 2020.

-Proiectul de Lege pentru modificarea art.1 alin(3) si (6) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr.193/2002 privind introducerea sistemelor modern de plată – Legea 191/2018;

-Proiectul de Lege privind aprobarea programului de susținere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție – Legea 195/2018;

Proiectul de Lege pentru completarea Ordonanței Guvernului nr. 43/1997 privind regimul drumurilor – Legea 154/2018;

 -Propunerea legislativă pentru modificarea art. 84 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011 – Legea 71/2018;

-Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare a laptelui în zona montană;

-Proiectul de Lege privind aprobarea Programului de investiții pentru înființarea centrelor de colectare, spălare și prelucrare primară a lânii în zona montană – Legea 330/2018;

-Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanței Guvernului nr.27/1996 privind acordarea de facilități persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localități din Munții Apuseni și în Rezervația Biosferei “Delta Dunării”;

-Propunere legislativă privind înființarea, organizarea și funcționarea Băncii de Resurse Genetice pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău;

Munca unui parlamentar nu se oprește doar la votul din Parlament. Am participat la numeroase evenimente din teritoriu, în alte județe și în străinătate.

*În urma interpelării făcute către Ministerul Afacerilor Interne și aprobării, s-a înființat un sediu de Jandarmi Supraveghere și Intervenție în localitatea Movila Miresii. Am considerat că siguranța și ordinea publică a cetățenilor sunt primordiale.

Principalele argumente care au dus la înființarea unei structuri de jandarmi în comuna Movila Miresii:

– necesitatea asigurării unui grad ridicat de siguranță publică a cetățenilor comunei Movila Miresii și comunelor învecinate;

– interesul manifestat de autoritățile publice locale pentru asigurarea ordinii și siguranței publice;

– reducerea timpului de răspuns la evenimente, dată fiind distanța de aproximativ 50 km față de municipiul Brăila;

– creșterea prezenței militarilor jandarmi în viața comunității;

– necesitatea unei prezențe permanente a forțelor de ordine pentru combaterea infracționalității;

– înființarea structurii de jandarmi crește gradul de siguranță al cetățenilor din 6 localități apropiate și  reduce timpul de răspuns al forțelor de ordine la evenimente.

*Târgul Național de Agricultură, organizat de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Brăila se încadrează în seria manifestărilor expoziționale de marcă ale sistemului cameral românesc, din domeniul agricol, bucurându-se, de 23 ani, de recunoașterea specialiștilor și firmelor din agricultură.

Pentru a reuși performanța, agricultura românească are nevoie de investiții, de cercetare, de mașini și utilaje de ultimă generație, de tehnici și tehnologii moderne, de semințe și material săditor de calitate. Toate acestea au fost aduse în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a târgului, un eveniment de referință al Brăilei.

*Am sprijinit derularea programului de reabilitare a sistemului de irigații de pe raza județului Brăila ca o prioritate a Ministerului Agriculturii. Am participat la dezbaterea stadiului implementării componentei din Programul Național de Irigații referitoare la infrastructura de irigații din județele Brăila și Galați. Problemele dezbătute au fost stadiul implementării pe fiecare proiect și problemele întâmpinate în desfășurarea implementării.

În  județul Brăila se află în desfășurare mai multe lucrări de acest gen, finanțate prin acest program. În total, sumele alocate acestor proiecte se ridică la circa 40,2 milioane de lei. O lucrare importantă a vizat Stația de Repompare Apă Spiru Haret, una dintre cele mai mari stații de irigații din județul nostru.

Toate aceste măsuri sunt luate în timpul guvernării PSD.

Printre celelalte activități desfășurate în teritoriu, amintesc:

*Campania Națională „Informare acasă! Siguranță în lume!”, această campanie propunându-și încurajarea informării prealabile a românilor înainte de a lua decizia de a pleca în afara granițelor țării, precum și stimularea procesului de reîntoarcere și reinserție socio-profesională pentru cei care hotărăsc să revină acasă.

Am participat cu propuneri și soluții, alături de colegii din PSD Brăila și conducătorii de instituții, la vizitele domnului ministru al Agriculturii, Petre Daea, domnului ministru al Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, domnului ministru al Transporturilor, Răzvan Cuc și doamnei ministru a Sănătății, Sorina Pintea, care au demonstrat încă o dată că guvernarea PSD s-a preocupat de agricultură și infrastructura județului nostru, locuri de muncă, pensii și sănătatea tuturor românilor.

*În perioada 3 – 5 iunie 2019 am fost prezent în capitala Franței, în cadrul unei vizite oficiale, alături de o serie de colegi parlamentari. În acest context, am avut  o primă întâlnire cu Excelența Sa, domnul Ambasador Luca Niculescu. În ceea ce privește agenda discuțiilor, acestea au gravitat în jurul relațiilor bilaterale româno-franceze, inclusiv în cadrul reuniunii de lucru cu membri ai Comisiei Afaceri Economice și ai Grupului de Prietenie Franța-România din Adunarea Națională Franceză. Au fost o serie de discuții extrem de utile despre viitoarea Politică Agricolă Comună, cu toate implicațiile sale și s-a facut un schimb de bune practici în ceea ce privește agricultura în cele două state.

În întreaga perioadă a mandatului meu, am participat la Ședințele Comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice prin țară (Buzău, Alba-Iulia, Oradea), ședințele în teritoriu ale Departamentului pentru Muncă și Justiție Socială, precum și la alte evenimente, dintre care inaugurarea unei noi secții de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Județean de Urgență Brăila.

Cu încrederea că numai împreună putem reuși, că oricând în munca noastră este loc de mai bine, aștept propunerile și sugestiile dumneavoastră la adresa de e-mail nitanicudep@yahoo.com și pe str. Blvd. Alexandru Ioan Cuza, nr.136”.