NICU NITA: IN ROMANIA O SA DUREZE PANA FACEM TRECEREA DE LA AGRICULTURA CONVENTIONALA LA CEA ECOLOGICA
Zilele trecute a fost prezentat si dezbatut in Parlamentul European documentul intitulat “Pactul Ecologic al Comisiei Europene”. CE atrage atentia statelor membre UE – inclusiv Romaniei – sa-si fixeze ca obiective in planurile nationale strategice pentru perioada 2021-2027 „reducerea semnificativa” a utilizarii pesticidelor si ingrasamintelor in agricultura. Altfel spus, se cere sa se puna accentul pe agricultura ecologica.
Parlamentarul brailean Nicu Nita (PSD), membru in Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, care este el insusi fermier, a comentat pe aceasta tema: “E foarte adevarat ca pesticidele acestea sunt foarte daunatoare pentru albine si alte insecte polenizatoare. Pesticidele permit sa se faca o agricultura intensiva, bazata pe monoculturi, care au un efect negativ asupra insectelor polenizatoare. Si mai sunt si alte efecte negative asupra mediului.
Fermierii le folosesc, insa, pentru ca, printre altele, protejeaza plantele impotriva daunatorilor si a bolilor si starpesc buruienile. Daca se renunta la pesticide, campurile vor fi napadite de buruieni…
Va fi foarte greu sa renuntam la pesticide. Eu stiu ca UE asa vrea, ca se doreste sa se ajunga la o agricultura ecologica – iar in acest tip de agricultura utilizarea pesticidelor chimice, precum si a ingrasamintelor sintetice este sever restrictionata.
Comisia Europeana statelor membre UE sa treca la utilizarea unor practici durabile, cum ar fi agricultura ecologica, agroecologia, agrosilvicultura. De asemenea, se cere ca statele membre sa conceapa programe prin care sa stimuleze fermierii sa isi imbunatateasca performantele in materie de mediu si clima.
in Romania e mult de lucru in acest sens, nu va fi usor sa se faca trecerea pe scara larga de la agricultura conventionala la cea ecologica. O sa dureze”.
Precizam ca pe 10 decembrie 2019 a fost lansata si in Romania initiativa cetateneasca europeana „Salvati albinele si fermierii”, prin care se urmareste strangerea unui milion de semnaturi de sustinere, la nivelul UE, astfel incat Comisia Europeana si Parlamentul European sa ia in considerare transpunerea in lege a solicitarilor care vizeaza eliminarea treptata a pesticidelor sintetice din agricultura, pana in anul 2035.
In Romania, pragul minim care trebuie atins este de 24.000 de semnaturi de sustinere.