NICU NITA: NU AM AUZIT CA IN JUDETUL BRAILA LEGUMICULTORII SA ARUNCE ROSIILE, FIINDCA NU AU CUI SA LE VANDA

Social-democratul Nicu Nita, membru al Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, considera ca sunt exagerate informatiile aparute in presa nationala in legatura cu faptul ca unii producatori romani ar arunca importante cantitati de tomate, fiindca nu au unde sa le valorifice. Mai exact, este vorba despre faptul ca datorita Programului national de sprijin pentru producatorii de tomate – care presupune plata a 3.000 de euro fiecarui agricultor care scoate pe piata rosii timpurii -, in prezent exista un exces de rosii, rezultate din productiile realizate de cei peste 12.000 de fermieri care s-au inscris in programul amintit. In acest context, din cauza lipsei procesarii pentru surplusul de pe piata, unii producatorii de tomate ar fi fost nevoiti sa arunce tone de rosii cu care nu aveau ce face.

Nita, care este el insusi fermier si cultiva de ani de zile legume, spune ca din informatiile pe care le detine, in judetul Braila nu s-a intamplat asa ceva: “Nu, in judetul Braila nu am auzit sa se intample astfel de lucruri, ca producatorii sa arunce rosiile – si eu sunt intr-o zona legumicola si cunosc situatia. Stiu ca programul despre care vorbiti a fost foarte apreciat, fiindca suma respectiva, de 3000 de euro, este una care i-a stimulat pe multi legumicultori. Intr-adevar, in acest domeniu, mai sunt cazuri in care se mai arunca tomate, mai ales daca nu sunt unele de calitate. La legume există tot felul de pierderi, fie ca urmare a putrezirii, fie la recoltare sau ca urmare a transportului, depozitarii, etc. Dar ele nu sunt de amploarea despre care se vorbeste, ca ar fi aruncate tone de tomate. La noi, in judetul Braila, nu stiu sa fi existat astfel de cazuri.

Ar fi bine, insa, daca ar exista o mai buna legatura a producatorilor cu reprezentantii marilor retele comerciale, care ar putea prelua o buna parte din productia autohtona de legume.

In orice caz, nu cred ca este cazul sa fie criticat acest program national care chiar a fost benefic pentru peste 10.000 de legumicultori”.