Nicu Turcu: Nu am accesat fondurile oferite de CJ in 2015 fiindca finantam diverse proiecte si nu mai aveam bani pentru altele, noi

P1140421

Primarul comunei Stancuta, Nicu Turcu nu este de acord cu opinia directorului economic  al Consiliului Judetean Braila, Maria Vlad, care spune ca este vina primariilor, daca acestea nu au accesat anul trecut fondurile ce le-au fost puse de CJ, pentru realizarea unor proiecte de interes comunitar in sistem de cofinantare. Maria Vlad facea acest comentariu, legat de faptul ca in 2015, 70% din suma pusa la dispozitie de CJ Braila pentru cofinantarea proiectelor primariilor nu a fost cheltuita, fie pentru ca nu au exiatat cereri, fie pentru ca cererile unor primarii au fost mai mici decat se preconiza initial.

Primarul Turcu a explicat ca oferta CJ Braila a venit destul de tarziu, in cursul anului, cand bugetele localitatilor erau deja aprobate si banii era deja impartiti pentru alte proiecte, astfel incat primariile nu mai aveau disponibile sumele care reprezentau partea lor de finantare: “In comuna Stancuta a venit in parteneiat cu CJ cu doua proiecte mari: unul care se referea la construirea pe canalele colectoare, cu o valoare de 806.000 lei, iar cel de-al doilea se refera la intretinerea strazilor din cele 4 sate ale comunei Stancuta, cu o valoare de 1,094 milioane lei. Vreau sa va spun ca in situatia in care plafonul cofinantarii CJ ramanea la 350.000 lei per proiect, noi eram pusi in situatia de a nu finanta niciunul din cele doua proiecte. In situatia in care CJ ne sprijina cu 500.000 lei, noi vom realiza doar proiectul care este cel mai important, cel legat de canalele colectoare care vor prelua apele pluviale din rigolele pe care le avem in localitatea Stancuta. Vom renunta la proiectul legat de intretinere a strazilor si ne vom limita cu suma aprobata de CJ ca si cofinantare si vom executa lucrarile doar la jumatate din ele.

Vreau sa-i spun doamnei directoare Vlad ca in contractul de anul trecut, la durata contractului scria <<pana la 31.12.2015, cu posibilitatea prelungirii prin act aditional>>, iar noi, primarii, din acest motiv am sperat si am depus in continuare documentatiile, astfel ca in 2016 sa ne putem realiza proiectele din 2015. Stancuta se afla in randul comunelor care in 2015 n-a putut sa implementeze cele doua proiecte, deoarece bugetul nostru de anul trecut fusese deja repartizat la inceputul anului, iar noi am avut cofinantari la proiectele pe care le derulam la acel moment si nu am mai avut posibilitatea sa acoperim si 50% din valoarea celor 2 proiecte noi, adica inca 900.000 lei. Din motivul asta am renuntat in 2015 sa mai cerem bani de cofinantare de la CJ, pentru ca noi deja finantam alte proiecte. Si spre informarea dvs, noi la ora actuala construim rigole, santuri betonte si trotuare, iar cofinantarea comunei in 2019 inseamna 900.000 lei. Pai 900.000 lei la rigole si trotuare, plus la pod peste raul Calmatui, pentru ca este necesar si podul ala de 400.000 lei… nu prea mai exista buget, intelegeti dvs?”.