NISTOR: SITUATIA FILTRELOR STERILE DE LA MATERNITATEA BRAILEANA RAMANE NECLARA SI NEASUMATA

Deputatul PMP de Braila Marioara Nistor considera ca dupa declaratiile contradictorii ale managerului Spitalului Judetean, Mihail Iugulescu, legate de lipsa filtrelor sterile noi pentru sectia Neonatologie de la Maternitatea braileana, situatia a ramas “neclara si mai ales neasumata”. Marioara Nistor apreciaza ca “nu este normal ca un manager al institutiei sa declare la o publicatie locala ca exista filtrele activ biologice folosite la spalarea prematurilor, iar la o alta publicatie sa afirme contrariul” si spune ca este inadmisibil sa avem aceste probleme in privinta apei cu care sunt spalati bebelusii, intr-un spital in care s-au investit 26 de milioane de lei, pentru reabilitare si modernizare.

Deputatul PMP a facut aceste comentarii in legatura cu Maternitatea braileana zilele trecute, intr-o declaratie politica intitulata “Sistemul sanitar pus pe butuci de guvernul technocrat”: <<De la inceputul anului si pana in prezent, toata Romania, nu doar Braila, s-a aflat intr-o criza continua in domeniul sanatatii. Am impresia uneori ca ea nu se mai termina si ca ajungem o tara in care sanatatea este la pamant, iar serviciile medicale sunt puse sub semnul intrebarii. Spunem cu multa ingrijorare: „nepasarea si incompetenta ucid!” si faptul ca avem un guvern care si-a asumat rolul de spectator al crizei din sanatate este foarte grav. Ca sa nu mai vorbesc despre criza din agricultura sau criza din salarizare.

Ce este mai grav e ca toata aceasta situatie care treneaza duce la o stare de neincredere in actul medical. Apar tot timpul, dupa cum se poate vedea, situatii critice, unele dintre ele de-a dreptul revoltatoare care induc o neincredere in actul medical.

In mai putin de un an am avut de a face cu mai multe situatii de criza, precum problema bebelusilor din Arges, acolo unde nu se stie nici astazi de ce se imbolnaveau, apoi situatia dezinfectantilor, acolo unde nu avem un laborator acreditat care sa ii testeze, iar acum la Braila avem problema apei cu care se spala bebelusii. La toate acestea se adauga problema platii garzilor medicilor, cei care ne-au mai ramas in tara, deoarece ne aflam intr-un mare deficit de personal medical.

Romania are un ministru al Sanatatii si un Guvern spectatori, care pun diagnostice, dar nu au vointa sa si puna in practica masuri concrete care sa vina in sprijinul medicilor si a actului medical. Sanatatea este un domeniu prioritar doar la nivel declarativ si nimic mai mult.

Despre conditiile din spitale si despre incidentele petrecute in aceste unitati se tot vorbeste de mai bine de jumatate de an, fara ca autoritatile sa faca ceva pentru a le ameliora. Mai mult, vedem ca lucrurile iau amploare si tot mai multe unitati intra in aceasta hora a spitalelor in care pacientii se intreaba daca viata lor nu le este pusa in pericol.

Va dau exemplul Brailei, acolo unde avem problema cu privire la faptul ca nou-nascutii din sectorul de neonatologie sunt spalati cu apa nesterila, ceea ce contravine celor mai elementare norme medicale. Nici pana azi nu s-au lamurit lucrurile cu privire la aceasta situatie, a cui este vina pentru ceea ce se intampla la maternitate. Cei de la maternitate dau vina pe apa primita, cei de la compania de apa spun ca totul este in normele pe care ei le au. Situatia este una confuza, fapt cauzat de declaratiile contradictorii care au fost acordate presei locale de catre conducerea maternitatii. Nu este normal ca un manager al institutiei sa declare la o publicatie locala ca exista filtrele activ biologice folosite la spalarea prematurilor, iar la o alta publicatie sa afirme contrariul. Daca aceste filtre nu exista este, din punctul meu de vedere, un lucru foarte grav, deoarece se poate ajunge la o imbolnavire a nou-nascutilor chiar in spital.

Situatia ramane neclara si mai ales neasumata. Maternitatea Braila, unitate componenta a Spitalului Judetean de Urgenta, a fost inaugurata dupa 6 ani de la demararea lucrarilor de reabilitare si modernizare, lucrari care au costat 26 de milioane de lei. In conditiile acestea mi se pare de-a dreptul inadmisibil sa avem aceste probleme in privinta apei cu care sunt spalati bebelusii.

Vreau sa vad raspunsuri si solutii la aceste probleme, nu doar o situatie prezentata de presa si care a ramas in aer, pentru rezolvarea careia autoritatile nu fac nimic”.