NIȚĂ: AGRICULTURA ECOLOGICĂ PRESUPUNE SĂ NU MAI FOLOSIM ÎNGRĂȘĂMINTE ARTIFICIALE, ERBICIDE, PESTICIDE. CEA MAI MARE PARTE A FERMIERILOR ROMÂNI PREFERĂ AGRICULTURA CONVENȚIONALĂ

„Agricultura ecologică se află încă într-o fază de început din România, sunt suprafețe relativ mici, dacă ne raportăm la totalul suprafețelor agricole. Am dubii că în România se va ajunge curând la nivelul la care 25% din terenurile agricole să fie folosite pentru agricultura ecologică” – este declarația parlamentarului brăilean Nicu Niță (PSD), membru în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților.

În această săptămână, la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a avut loc o reuniune la care s-a discutat despre „regândirea agriculturii ecologice și eficientizarea mecanismelor de control din domeniu”, în condițiile în care strategia UE vizează ca până în 2030, 25% din terenurile agricole din Europa să devină terenuri agricole ecologice. De asemenea, la reuniunea amintită s-a precizat că MADR dorește „construirea unei piețe publice pentru sectorul ecologic”.

În acest context, l-am întrebat pe Niță care este situația la nivelul țării noastre, din punct de vedere al agriculturii ecologice.

„Agricultura ecologică presupune să nu mai folosim îngrășăminte artificiale, erbicide, pesticide.  E complicat, mai ales când vorbim despre suprafețe mari. În plus, toate plantele sau culturile comercializate ca produse ecologice trebuie să fie cultivate din semințe care respectă standardele ecologice. Cea mai mare parte a fermierilor români preferă agricultura convențională.

În general, agricultura ecologică se face pe suprafețe mici de teren la noi în țară.

Știu că inițial, la nivel național, au fost mai mulți agricultori interesați, în 2012 erau vreo 15.000 de astfel de operatori, însă mai apoi au început să renunțe, din cauza problemelor financiare.
În România sunt cultivate ecologic cereale, legume, culturi industriale și viță de vie. Circa 80% din producția eco merge la export, pentru că prețurile de producție sunt mult mai mari decât cele ale unei culturi obișnuite și producătorii respectivi preferă să-și recupereze banii rapid.

În orice caz, din punctul meu de vedere, va dura mai mult de 10 ani până la să ajungă România să folosească 25% din terenurile agricole pentru agricultura ecologică”,  a declarat deputatul.