NIȚĂ: AR FI DE DORIT CA GUVERNUL SĂ IA ÎN CALCUL LA MODUL SERIOS FOLOSIREA TEHNOLOGIEI CARE CREEAZĂ PLOAIA ARTIFICIALĂ ȘI SĂ ALOCE FONDURILE NECESARE ANCP

În contextul în care seceta pedologică a afectat grav culturile agricole și i-a adus pe unii fermieri în pragul disperării, există specialiști din domeniu care se întreabă dacă nu ar fi oportun ca dincolo de investițiile în infrastructura de irigații, guvernanții să înceapă să dea atenție și tehnologiei pentru a crea ploaia artificială. Nu de alta, spun ei, dar România deține tehnologia pentru a crea ploaia artificială, însă deocamdată sistemul nu e activat. Mai mult, există o agenție înființată special în acest scop, Autoritatea Națională pentru Creșterea Precipitațiilor (ANCP), care funcționează încă din 2014, unde lucrează 75 de persoane, care sunt plătite de la bugetul de stat.

În acest context, l-am întrebat pe deputatul Nicu Niță (PSD), membru în Comisia de Agricultură, ce opinie are cu privire la acest subiect.

„Da, există această Autoritate Națională pentru Creșterea Precipitațiilor, deși multă lumea nu știe de ea. Știu că reprezentanții ANCP au anunțat că anul trecut au făcut un experiment în Dobrogea, unde au provocat precipitații pe o suprafață de 10 kilometri pătrați. Potrivit acestora, costurile de producere a ploii au fost de circa 15 euro/hectar. Ei spun că pot să facă să plouă oriunde, singura condiție fiind aceea să existe nori – se produc precipitațiile prin folosirea unor rachete de tipul celor antigrindină, dar cu un alt gen de încărcătură.

Nu cunosc prea multe detalii tehnice pe această temă, dar din câte am înțeles, ploaia artificială este o metodă eficientă pentru salvarea culturilor afectate de seceta pedologică. Sunt țări precum Bulgaria, Grecia, Spania, Franța care folosesc metoda ploii artificiale; noi încă nu am început să facem asta, iar principalul motiv, după cum probabil bănuiți, este lipsa banilor – cei de la ANCP nu au primit fonduri pentru a folosi această tehnologie.

Atât timp cât alte țări folosesc cu succes tehnologia respectivă, este evident că ea funcționează și că este eficientă, iar anul acesta, în care seceta este cruntă, ea ar fi putut salva multe culturi și în România. Noi vorbim despre investiții în infrastructura de irigații și acestea sunt necesare și benefice, dar după cum știm, lucrările propriu-zise durează.

Tehnologia despre care vorbim este una care poate fi folosită rapid și punctual, acolo unde este nevoie. De aceea, eu cred că ar fi de dorit ca Guvernul să ia în calcul la modul serios această variantă și să aloce fondurile necesare pentru folosirea tehnologiei care creează ploaia artificială”, a declarat deputatul brăilean, care este el însuși fermier.