NITA: AR TREBUI SA FIE CERERE PENTRU PRODUSE AGRICOLE ECOLOGICE SI IN ROMANIA, SA INCEPEM SA MANCAM SI NOI PRODUSE SANATOASE. DAR NOUA NE PLACE IEFTIN

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) sustine ca este necesara stimularea agriculturii ecologice in tara noastra, pentru ca romanii sa inceapa sa manance mai sanatos.

Nita, care este el insusi fermier, spune ca in Braila s-a facut agricultura ecologica pe diverse suprafete de teren, dar in general, produsele respective au mers la export: “Este foarte bine sa se dezvolte agricultura ecologica, pentru ca astfel mai reducem din importurile de produse agricole incarcate cu tot felul de chimicale. Deja s-a dovedit ca una manca ei, in tarile lor, cand este vorba despre calitatea produselor, si alta trimit in Romania. Eu consider ca ar trebui facuta o selectie mult mai riguroasa, ca sa nu mai intre in tara tot felul de legume si fructe injectate cu coloranti sau cu tot felul de substante pentru coacere rapida. Toate aceste substante sunt otravitoare.

Pe de alta parte, stiu ca la noi in judet exista comune in care s-a facut agricultura ecologica, s-a cultivat floarea soarelui si o exportau pe toata in Germania. La fel, se cultiva porumb si mazare ecologica.

Si vreau sa va spun ca strainii au aparate ultramoderne cu care verifica fiecare sac in parte, nu se ia asa, la gramada. La ei controlul este drastic, pentru ca vor sa se asigure ca tot ce cumpara ca produs ecologic chiar este produs ecologic”.

Intrebat daca in Romania ar fi cerere pentru produse agricole ecologice, avand in vedere pretul ridicat al acestora, comparativ cu cele cultivate in modul obisnuit (cu ingrasaminte, erbicide, pesticide, etc), Nita ne-a declarat: “In orice caz, ar trebui sa fie cerere, ca sa incepem sa mancam si noi produse sanatoase. In orice caz, este foarte multa cerere de astfel de produse in afara tarii. Noua ne place ieftin, dar asta inseamna si calitate mai proasta.

Este adevarat insa ca aceste culturi ecologice presupun o cheltuiala mare si de aceea, si preturile produselor sunt mai mari. In orice caz, pentru producatorii care se ocupa de agricultura ecologica este profitabil”.