Niță: Dacă ministrul Oros nu susține interesele agricultorilor alocând banii promiși, măcar să tacă, să nu mai facă declarații care influențează piața. Tăcutul e gratis!

Parlamentarul brăilean Nicu Niță (PSD), membru în Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaților, consideră că ministrul Agriculturii, Adrian Oros, afectează interesele fermierilor atunci când face declarații publice despre recoltele foarte bune din acest an, înainte ca acele recolte să ajungă în hambare.

Niță face referire la faptul că ministrul Oros a declarat zilele trecute că producția de cereale a depășit până la această dată 15 milioane de tone, grâul și orzul înregistrând anul acesta cifre record, de 11,4 milioane de tone și respectiv 1,9 milioane de tone.  „Grâul a ajuns la o producție totală de 11,4 milioane de tone, ceea ce este foarte mult. Este cea mai mare producție din 2007 și până în prezent, ceea ce ne bucură este că și producția medie la hectar este în acest an cea mai mare – 5.340 kg/ha”, a mai declarat ministrul unei agenții de presă centrale.

În ceea ce-l privește, deputatul brăilean, care este el însuși fermier, a comentat: „Întâi și-ntâi vreau să ne înțelegem foarte bine: nu e meritul lui Oros că s-au obținut recolte bune anul acesta, deci nu văd de ce se laudă el cu ceea ce au realizat alții. Meritul este doar al fermierilor respectivi.

În al doilea rând, nu e cazul ca ministrul Oros să se laude cu recoltele mari, pentru că fermierii au obținut aceste recolte în condițiile în care nu au primit banii promiși de la Ministerul Agriculturii în cursul anului 2020 și 2021. Și vă dau câteva exemple:  nu s-au dat banii pentru calamitățile aferente anului 2020, nu s-au dat banii pentru motorina pe trimestrele III și IV ale anului 2020 și nici pentru anul 2021, nu s-au dat banii pentru calamitățile din primăvara acestui an, nu s-au dat banii promiși legumicultorilor pentru 1000 mp solar. Despre ce vorbim? Vă amintesc că pe vremea ministrului Daea se plăteau toate ajutoarele și despăgubirile la timp.

În al treilea rând, nu e prima oară când un ministru al Agriculturii se grăbește să se laude cu producțiile bune din anul respectiv înainte de recoltare. Dă bine la imagine, chiar dacă ei nu au niciun merit în obținerea acelor producții, ba chiar dimpotrivă, în unele cazuri, cum este cel al lui Oroș.

De-a lungul timpului fermierii au protestat de fiecare dată când un ministru al Agriculturii a vorbit public despre recoltele mari înainte de recoltare. În primul rând că până nu ai adus recolta în hambare nu ai certitudinea acelei recolte. În al doilea rând, că astfel de declarații ale unui ministru al Agriculturii influențează prețurile, strică piața. Și totuși, constatăm că încă mai apare câte un astfel de ministru care nu înțelege că are o responsabilitate, că declarațiile sale cu privire la producțiile foarte mari pot duce la prăbușirea cotațiilor. Chiar nu este conștient de aceste lucruri? Dacă nu susține în alt mod interesele agricultorilor, fiindcă spune că nu sunt bani, măcar să tacă, fiindcă asta e gratis!”.