NITA: E INADMISIBIL SA ARUNCI IN DUNARE CADAVRELE PORCILOR MORTI DIN CAUZA PESTEI!

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) sustine ca pesta porcina inseamna o lovitura foarte grea nu numai pentru proprietarii de mari ferme zootehnice, carora le sunt eutanasiate zeci de mii sau chiar peste 100.000 de animale, ci si pentru satenii carora le-au fost eutanasiati doar unul sau doi porci.

Nita ne-a declarat ca discuta zilnic cu directorul DVS Braila, Gicu Dragan, despre situatia din judet legata de pesta si acesta i-a spus si despre faptul ca unii oameni au protestat si n-au fost de acord sa li se omoare animelele: “In ceea ce priveste situatia din judetul Braila, eu in fiecare zi discut cu directorul DSV, care imi spune ce se intampla, unde mai e, ce mai e, pentru ca eu sa am informatiile la zi si sa pot discuta mai departe, la Ministerul Agriculturii. Eu cred ca autoritatile locale au actionat foarte bine pana in prezent, cu privire la masurile care s-au luat.

Sa nu credeti ca cei de la DVS sunt bucurosi ca le omoara porcii oamenilor, cand lumea plange la poarta ca le ia animalul pe care se bazau pentru Craciun! Nimanui nu-i convine treaba asta, dar nu ai incotro, nu exista alta solutie”.

L-am mai intrebat pe deputatul PSD cum comenteaza faptul ca unii sateni au aruncat in Dunare cadavrele porcilor morti din cauza pestei si potrivit autoritatilor, din acesta cauza, prin apa, virusul a ajuns si in complexele zootehnice  “Romsoci” Tichilesti (cu un efectiv de circa 35.000 capete) si “Tebu Consulting” Gropeni (circa 140.000 de exemplare), iar acum toate aceste animale vor fi eutanasiate.

“Asa ceva este incalificabil! Sa arunci cadavrele acestor porci in Dunare este inadmisibil! Oamenii au facut asta pentru ca au incercat sa scape de cadavrele porcilor, ca nu cumva sa se afle si sa le omoare si ceilalti porci din gospodarie. Au incercat sa ascunda faptul ca le-a murit un prim animal, in speranta ca vor putea sa le scape pe celelalte de la eutanasiere, dar daca porcii s-au atins unii de altii, imediat s-a luat virusul, nu mai ai ce sa salvezi. Au incercat sa-si salveze cei 2-3 porci din ograda lor si au ajuns sa produca un dezastru la fermele acelea”, ne-a declarat Nita.

(sursa foto – Ilie Nicuta)