NITA: ESTE BINEVENITA SUSTINEREA PRIN ORICE FEL DE MASURI A FERMELOR DE FAMILIE

Comisia Europeana va lansa in primavara anului 2020 strategia initulata „De la ferma la consumator”, care vizeaza conceperea unui sistem alimentar echitabil, sanatos si ecologic. Mai exact, strategia se refera la excluderea importurilor de alimente nesanatoase si includerea tot mai mult in meniul consumatorilor a alimentelor traditionale, sanatoase, produse in fermele din tara respectiva. Asta inseamna un lant alimentar scurt, ce reprezinta un ajutor major pentru fermierii romani, care in ultimii ani au avut  mari dificultati in a-si vinde produsele, din cauza alimentelor din import, care au o calitate mai proasta, dar sunt mai ieftine.

Vestea din partea Comisiei Europene vine in contextul in care zilele trecute,  in cadrul Conferintei Nationale cu tema “Ferma de familie in centrul viziunii agricole post 2020”, ce s-a desfasurat la Sinaia, s-a discutat despre rolul economic si social al fermelor de familie si despre problemele cu care se confrunta acestea.

Parlamentarul Nicu Nita (PSD), membru in Comisia de agricultura a Camerei Deputatilor, considera ca este necesara si binevenita sustinerea prin masuri legislative si fiscale a fermelor de familie.

 “La noi, la Comisia pentru agricultura, discutiile privind ferma de familie au fost legate in special de zonele de munte, unde nu exista posibilitatea infiintarii unor ferme mari si unde varianta cea mai accesibila o reprezinta gospodaria taraneasca, ferma de familie.

Pentru zonele precum cea in care ne aflam noi, judetul Braila, cele mai rentabile sunt fermele mari, insa nu toata lumea poate cumpara suprafete intinse de teren sau poate investi in crearea unor ferme zootehnice mari; pentru cei care nu au mijloace financiare sau care traiesc in zone in care nu exista disponibile suprafete mari de teren, ferma de familie este o solutie de luat in seama.

Si exista si diverse forme de sustinere financiara pentru astfel de ferme de familie.
Evident, nu e simplu, fiindca pentru fermele de familie piata de desfacere reprezinta o problema; solutia despre care se discuta cel mai des este asocierea micilor fermieri.

Pe de alta parte, putem spune ca ferma de familie ofera produse de calitate, fie ca este vorba de lapte, branza sau orice alte produse; micul fermier intra in contact direct cu cumparatorul si stie ca daca produsele pe care le ofera nu sunt de calitate, clientul nu mai revine. Micul fermier nu-si permite sa-si pacaleasca clientii, fiindca risca sa ajunga rapid la faliment”, ne-a declarat Nita.