NIȚĂ: ÎN CONTEXTUL ACTUAL, MULȚI FERMIERI NU-ȘI PERMIT SĂ STOCHEZE GRÂUL, CA SĂ OBȚINĂ UN PREȚ MAI BUN. EI SUNT NEVOIȚI SĂ VÂNDĂ LA RECOLTARE, CA SĂ-ȘI ACOPERE DATORIILE
Vânzarea grâului la recoltare sau stocarea acestuia, în așteptarea unui preț mai bun? Parlamentarul brăilean Nicu Niță (PSD), membru în Comisia de Agricultură a Camerei Deputaților, spune că prețurile pe piață sunt relativ mici în acest moment și de aceea, unii fermieri și-ar dori să stocheze producţia de grâu, în așteptarea unor prețuri mai bune, însă mulți nu pot face asta: “Chiar dacă ar vrea să ţină grâul pe stoc, ca să obțină un preț mai bun, nu au cum, fiindcă seceta a calamitat mari suprafețe de teren, iar cu ce a mai rămas din recolte agricultorii trebuie să-și plătească datoriile la bănci, inputurile şi arenda. În condițiile în care se întârzie cu plata despăgubirilor acordate pentru suprafețele calamitate, cu ce să plătești toate astea? N-ai încotro, vinzi grâul.
Prețurile pe piață la ora actuală sunt în jurul a 0,7 lei/kg la grâul de panificație, iar dacă discutăm despre grâul furajer, prețurile sunt de circa 0,5 lei/kg. Dar cine are grâu de panificație?
În ceea ce mă privește, am pus grâu pe suprafețe mici, numai pentru acoperi cantitățile pe care le am de dat proprietarilor de terenuri cu care am contract. Dar din cauza secetei o să ajung să cumpăr grâu, ca să le dau în baza contractului, fiindcă unii oameni vor grâu, nu vor bani”.