NITA: MODIFICARILE ADUSE LEGII VANATORII VIN IN AJUTORUL FERMIERILOR CARORA LE ERAU DISTRUSE CULTURILE AGRICOLE DE ANIMALELE SALBATICE

Parlamentarul brailean Nicu Nita (PSD), membru al Comisiei de Agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice din Camera Deputatilor, considera ca sunt oportune modificarile aduse la Legii vanatorii si protectiei fondului cinegetic, in ceea ce priveste despagubirea fermierilor carora le erau distruse culturile agricole de animalele salbatice – in special de mistreti.

Nita declara ca actualele prevederi legale au facut practic imposibila obtinerea de despagubiri de catre fermierii aflati in astfel de situatii si ca modificarile propuse ajuta mult acesti producatori agricoli: “Este vorba despre un proiect la care eu am fost unul dintre initiatori si care a fost deja votat in Comisia noastra. Pana acum, fermierii nu primeau despagubiri, daca nu faceau dovada ca au asigurat paza 24 de ore din 24 la culturile respective. Va dati seama ca este ceva  imposibil. Marea majoritate a fermierilor nu-si puteau permite sa asigure asemenea masuri de paza… In plus, in legea actuala se prevede ca proprietarul terenului trebuie sa aiba mijloace de alungare a animalelor salbatice. Cati aveau asa ceva?!

De asemenea, o modificare importanta este aceea legata de fapul ca daunele vor fi platite fermierilor de catre stat, iar apoi, statul se va indrepte catre concesionarul fondului de vanatoare, pentru ca acesta sa plateasca, daca nu si-a indeplinit atributiile asumate prin contractul de concesiune.

Dar atentie, este vorba despre terenuri agricole care au fost inregistrate oficial, pentru care persoana respectiva are acte; daca nu are acte, e treaba lui!

Proiectul a trecut de Senat, a fost aprobat in comisia noastra si urmeaza sa fie discutat in plenul Camerei Deputatilor, care este Camera decizionala”.