NITA: NU CRED CA ESTE CAZUL SA SE INTERZICA OAMENILOR SA MAI CREASCA PORCI, LA TARA. ASTA NU REZOLVA PROBLEMA PESTEI PORCINE

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) considera ca nu ar fi oportuna o eventuala decizie prin care s-ar interzice cresterea porcilor in gospodariile taranesti, pe o raza cel putin 10 km in jurul exploatatiilor afectate de virusul pestei porcine africane. Nita face referire la o recomandare a Grupului National de Experti privind combaterea raspandirii pestei porcine africane, care vizeaza depopularea pe raza a cel putin 10 km in jurul complexelor zootehnice afectate de virus, “fara posibilitatea repopularii si abatorizarea porcilor din gospodariile populatiei”. Potrivit  purtatorului de cuvant al ANSVSA, aceasta decizie ar fi fost lasata in sarcina prefecturilor din fiecare judet in care exista focare, scopul declarat fiind acela de protejare a marilor ferme.

Dupa cum ne-a declarat Gicu Dragan, directorul Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Braila, deocamdata nu a fost emis la nivel national niciun fel de document oficial, prin care sa se reglementeze aceasta chestiune, iar in acest context, nici in judetul nostru nu s-a dat vreun asemenea ordin pana acum, chiar daca doua complexe zootehnice mari au fost afectate de virusul pestei porcine africane, iar sute de mii de animale au fost eutanasiate.

In opinia lui Nita, care este membru in Comisia de Agricultura a Camerei Deputatilor, nici nu ar fi fost de dorit o astfel de interdictie, fiindca n-ar fi rezolvat nimic: “Nu cred ca este cazul sa se interzica oamenilor sa mai creasca unul sau mai multi porci in curte, la tara – subliniez, e vorba de mediul rural. E vorba de o traditie, pana la urma. Tot omul gospodar creste animale, la tara.

In plus, nu cred ca ar ajuta cu mare lucru o astfel de reglementare, fiindca virusul pestei porcine africane poate veni de la animalele salbatice. Degeaba interzici oamenilor sa mai creasca porci in gospodariile proprii, daca porcii mistreti, sacalii, vulpile umbla liber. Stim toti ca au mai existat si in alti ani epidemii de pesta porcina; nu o putem eradica noi prin faptul ca omoram porcii satenilor si le interzicem sa mai creasca altii, fiindca porcii mistreti vor continua sa umble liberi, vulpile si sacalii, la fel”.