NITA: REALIZAREA CANALULUI MAGISTRAL SIRET-BARAGAN AR AJUTA MULTI AGRICULTORI DIN BRAILA, VRANCEA, BUZAU SI IALOMITA, IN CEEA CE PRIVESTE ACCESUL LA SURSELE DE APA PENTRU IRIGATII
Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) considera benefic faptul ca Guvernul a luat recent decizia ca obiectivul de investitii “Canal magistral Siret-Baragan” sa treaca din administrarea Ministerului Apelor si Padurilor in administrarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pentru a fi inclus in programul national de reabilitare a infrastructurii principale de irigatii din Romania. Acest canal este proiectat pe o lungime de circa 190 kilometri, pe teritoriul judetelor Vrancea, Braila, Buzau si Ialomita si este prevazut a fi realizat in doua etape: * etapa I cuprinde canalul din zona acumularea Calimanesti – Ramna, in lungime de 51,5 km; * etapa a II-a cuprinde canalul din zona Ramna – Acumulare Dridu, in lungime de 139,5 km.
Nita declara ca realizarea acestei investitii, unui numar mare de agricultori din judetele amintite le va fi inlesnit accesul la surse de apa pentru irigatii si astfel, acestia vor obtine o productivitate mai mare la culturi: ”Investitia respectiva este benefica nu doar pentru judetul nostru, ci pentru toata aceasta zona a tarii – si asta cu atat mai mult, cu cat exista si acea masura de sprijin a fermierilor cu apa gratuita pentru irigat. Sa ne amintim cum era in urma cu cativa ani, cand discutam despre preturi diferite la apa pentru irigatii la treapta I, treapta a II-a, treapta a III-a si ajungeai ca la ultima treapta de irigat te costa atat de mult apa, incat nu-ti scoteai cheltuielile, dupa ce vindeai recolta… Acum fermierul cheltuieste bani numai pentru achizitionarea utilajelor proprii, dar si pentru acestea sunt atatea programe de finantare, care le acopera cea mai mare parte din cheltuieli.
Va amintesc si de faptul ca fermierii care sunt constituiti in organizatii ale utilizatorilor de apa pot accesa sprijinul nerambursabil pe Masura <<Investitii pentru dezvoltarea, modernizarea sau adaptarea infrastructurii agricole si silvice>>”.
Precizam ca sprijinul nerambursabil la care face referire parlamentarul brailean se refera la faptul ca fermierii constituiti in organizatii ale utilizatorilor de apa pot obtine o suma de 1.000.000 euro/ proiect pentru sistemele de irigatii aferente statiilor de punere sub presiune sau 1.500.000 euro/ proiect pentru amenajarea sistemelor de irigatii aferente statiilor de pompare si repompare”.
Amintim, de asemenea, ca proiectul Canalului Siret-Baragan a fost aprobat de Nicolae Ceausescu in 1986, iar in 1987 a inceput executia primului tronson, amplasat pe teritoriul judetului Vrancea. Conform proiectului, canalul ar trebui sa aiba urmatorul traseu: Calimanesti-Marasesti-Focsani-Ramnicu Sarat-Buzau-Urziceni-Dridu. Pana la aceasta data s-au realizast lucrari doar pe circa 11 km, iar 5,7 kilometri sunt functionali.
Realizarea acestei investitii ar permite folosirea irigatiilor pe o suprafata de aproximativ 700.000 de hectare de teren.