NITA – SATENII SPUNEAU: “NU VIN SA MUNCESC PE CAMP, CA IAU VENITUL MINIM GARANTAT!”. SA VEDEM CE NE MAI SPUN ACUM, CU NOUA LEGISLATIE!

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) saluta aprobarea in Parlament a asa-numitei “legi care taie ajutoarele sociale”, care a fost publicata in urma cu cateva zile in Monitorul Oficial. Mai exact, este vorba despre faptul ca potrivit noii legislatii, beneficiarii de ajutor social de la stat pot ramane fara banii primiti lunar, daca refuza un loc de munca, fie el si sezonier, o singura data (nu de trei ori, cum prevedea vechea lege).

Nita spune ca in calitate de fermier, in anii trecuti a avut mari probleme sa gaseasca oameni dispusi sa munceasca in camp, fiindca cei mai multi dintre sateni primeau ajutoare sociale si preferau sa stea degeaba si sa incaseze bani: “Foarte buna acea lege! Am votat-o din toata inima. In agicultura era mare problema cu chestiunea asta. Nu veneau la munca, fiindca primeau venitul minim garantat. Ne spuneau in fata: <<Nu vin sa muncesc pe camp, ca iau venitul minim garantat, ma mai duc si mai vand la o taraba, mai fac un ban in plus la negru, nu are rost!>>. Unul n-a venit sa zica: <<Domnule, uite, m-a repartizat la dvs si vreau sa muncesc!>>.

Nu mai spun ca daca vin trimisi de la AJOFM, nu intreaba ce au de facut; nici nu stiu ce au de facut si intreaba cati bani o sa primeasca. Asta e intrebarea lor nr. 1, cand vin sa se angajeze.

Pai daca a ajuns munca la taiatul porumbului, ca zilier, sa coste 150 lei/zi! Cei care au porumb de samanta si le taie varfurile, pentru acele doua saptamani, cat se face selectia asta, dau 150 lei/zi si un pachet de tigari. De-aia spun ca este foarte bine ca s-a aprobat aceasta lege”.