NITA: VA ASIGUR CA VOR FI ACORDATE DESPAGUBIRI PENTRU ANIMALELE EUTANASIATE DIN CAUZA PESTEI PORCINE

Deputatul brailean Nicu Nita (PSD) declara ca epidemia de pesta porcina este o problema reala si nu o chestiune inventata, asa cum spun unii, care amintesc despre afacerile care s-au facut in trecut, pe perioada crizei legate de gripei aviare: “Pesta porcina exista, pericolul este real! Daca a intrat pesta porcina intr-o gospodarie, in 24 de ore moare porcul!”.

Nita, care este membru al Comisiei de agricultura din Camera Deputatilor, da asigurari ca se vor acorda despagubiri persoanelor carora le-au fost eutanasiate animalele si spune ca va discuta mai multe pe tema asta cu ministrul Agriculturii la prima sedinta a comisiei, care va avea loc la Buzau: “Noi miercuri ne intalnim la Buzau, in prima sedinta a Comisei de agricultura din noua sesiune parlamentara si acolo va veni ministrul Daea. Noi, cei de la Comisie, avem sa-i punem multe intrebari, pentru a obtine mai detalii legate de situatia cu pesta porcina si de masurile luate de minister.

Dar eu va spun ca noi omoram acum porcii din curtea oamenilor, insa oricand exista riscul ca vulpea, sacalul sau mistretul, care sunt purtatori de pesta, sa declanseze o noua epidemie.

In legatura cu despagubirile, vreau sa discut intai cu domnul ministru, ca sa stiu toate detaliile, dar pot sa va dau asigurari ca acestea se vor da; nu se pune problema sa nu se plateasca despagubiri. Pai la fermele cu zeci de mii sau peste 100.000 de porci sunt pierderi mari, va dati seama ce-ar insemna sa nu se acorde despagubiri…”.