Noaptea minții! Canciu: „Nu voi fi de acord niciodată cu așa ceva!”; Dragomir: „Mințiți. Ați semnat că sunteți de acord. Iată documentul!”; Canciu: „Da, am semnat. Dragomir minte și folosește tehnici comuniste de manipulare”

Replică stupefiantă a inspectorului școlar general al ISJ Brăila, consilierul municipal Cătălin Canciu (PNL), acuzat ieri de primarul Marian Dragomir (PSD) că minte.

Disputa a pornit de la un comunicat de presă transmis ieri de liberal, în care îl acuza pe Dragomir că „este lipsit de viziune și fără simțul răspunderii” și că „îngroapă istoria orașului bucată cu bucată”, cu referire la faptul că edilul ar fi lăsat fosta Școală „Spiru Haret”, monument istoric, să ajungă o ruină. Practic, Canciu îi reproșează edilului șef că a vrut să scape de acea clădire și a fost de acord cu transferul acesteia către Ministerul Justiției, pentru transformarea sa în sediu pentru trei unități de Parchet, dar fiindcă ministerul amintit n-a mai preluat imobilul, de ani de zile el zace abandonat.

Canciu a mai afirmat: „La vremea respectivă eram inspector șef al ISJ Brăila și nici nu am vrut să aud de acea propunere (transferul clădirii către Ministerul Justiției – n.r.). Am spus clar și răspicat că această clădire este un simbol al Învățământului și Istoriei Brăilei și că nu voi fi de acord niciodată cu o astfel de inițiativă!”.

Primarul Dragomir a răspuns tot ieri acestor acuzații, arătând că în primul rând, atât timp cât clădirea era transferată în administrarea Ministerului Justiției, Municipalitatea brăileană nu putea să investească bani în reabilitarea ei, fiindcă ar fi încălcat legea.

În al doilea rând, a spus edilul șef, acea „decizie greșită” – opinia lui Canciu – de a transfera clădirea în administrarea Ministerului Justiției a fost luată, printre altele, și cu acordul inspectorului școlar general Canciu. Și nu un acord verbal, ci unul scris, printr-o semnătură pe un document oficial care a fost anexat la Hotărârea CLM Brăila prin care se aproba acel transfer.

Dragomir a prezentat presei documentul semnat de Canciu și a comentat: „A semnat că este de acord ca acea clădire să fie transmisă Parchetului. E semnătura lui, nu e semnat de altcineva. Eu vă demonstrez negru pe alb, cu semnătura dânsului, că a fost de acord și a votat în Consiliul de Administrație al Inspectoratului Școlar ca această clădire să fie transmisă Parchetului. Și cu acest lucru am demonstrat încă o dată că domnul Canciu minte”.

Astăzi inspectorul școlar general revine cu un comunicat stupefiant, în care recunoaște că a semnat acel document prin care își dădea acordul pentru ceva ce declara că nu va accepta niciodată și trage concluzia „logică” cum că „primarul Dragomir minte și folosește tehnici comuniste de manipulare”.

Canciu explică în comunicatul de presă și de ce a semnat documentul respectiv: „Eu nu mă puteam opune acestui final tragic de unul singur, fără sprijin politic, fără ONG-uri, fără alte entități care să susțină demersul meu”. Practic, Canciu spune că dacă n-are pe cineva care să-l susțină, este dispus să semneze orice, inclusiv lucruri cu care nu este de acord. Și mai sugerează că dacă nu l-a ajutat nimeni, nu se pune că a semnat ca șef al unei instituții pe un document oficial care a ajutat la aprobarea unei Hotărâri CLM „greșite”, se pune că verbal nu a fost de acord…

Iată cum ajunge Canciu de la ideea „Da, am semnat, așa cum zice Dragomir” la concluzia „Dragomir minte”: „Subiectul legat de transformarea Școlii «Spiru Haret» într-o ruină s-a dovedit a fi unul foarte deranjant pentru primarul Marian Dragomir, care, în lipsă de argumente, s-a lansat într-un atac grobian la adresa mea și a încercat, prin manevre comuniste de manipulare, să denatureze iar adevărul. Dragi brăileni, este de datoria mea morală să vă prezint adevărul cu privire la mărirea și decăderea Școlii nr.3, pentru a se cunoaște peste ani cine se face vinovat de distrugerea acestui simbol al Învățământului brăilean! Eu nu am motive să vă mint! Am dovezi care îmi susțin declarațiile și care demonstrează cum primarul aflat în funcție, care a depus jurământ că va acționa cu bună-credință pentru binele locuitorilor acestui oraș, vă minte fără scrupule!

În 2017, când autoritățile locale, conduse de primarul Marian Dragomir, au luat decizia de a scăpa de acest monument istoric și a-l predea Ministerului Justiție, am fost singurul care s-a împotrivit acestui transfer nefericit. Am motivat, la acea vreme, că această clădire, veche de un secol, trebuie să rămână în patrimoniul învățământului brăilean. Dovadă în acest sens este adresa transmisă Primăriei Brăila, în data de 7 iulie 2017, pe care o atașez acestui comunicat (foto1).

De asemenea, o declarație de-a mea în acest sens există și pe site-ul local debraila.ro.

Urmare a acestui demers, la data de 18 august 2017, am fost demis din funcția de inspector șef al Inspectoratului Județean Școlar și m-am întors la catedră, la Liceul „Hariclea Darclee”. La aproximativ o lună de zile de la plecarea mea de la ISJ, mai exact pe 15 septembrie 2017, noul șef al Inspectoratului Județean Școlar, Dan Gheorghiță, a dat aviz favorabil solicitării Parchetului de preluare în administrare a Școlii „Spiru Haret”. Aveți atașat documentul doveditor (foto2).

Vă rog să rețineți că eu nu eram pe funcție în momentul în care ISJ și-a dat acordul pentru predarea acestei școli, documentul fiind semnat de Dan Gheorghiță!

Având în vedere că m-am simțit nedreptățit prin faptul că am fost îndepărtat în mod abuziv din funcție, am acționat în instanță ministerul de resort și am câștigat, decizie în urma căreia am fost repus pe funcție în luna octombrie 2017. Practic, am lipsit de la conducerea ISJ o lună și jumătate.

În luna noiembrie 2017, Ministerul Educației a trimis către Primăria Brăila o adresă prin care solicita completarea documentației pentru definitivarea acordului semnat pe 15 septembrie 2017 și delimitarea clară a clădirii preluate, având în vedere că acolo există și o sală de sport. Aveți atașat documentul (foto 3).

Primăria a transmis apoi către ISJ o adresă prin care solicita rezolvarea acestui demers, care era, practic, o formalitate în derularea transferului deja semnat în septembrie. Practic, am fost pus în fața faptului împlinit! Doi miniștri, cel al Educației și cel al Justiției, bătuseră deja palma pentru predarea/preluarea acestei clădiri, iar ceea ce a urmat a fost doar o formalitate. Eu nu mă puteam opune acestui final tragic de unul singur,  fără sprijin politic, fără ONG-uri, fără alte entități care să susțină demersul meu.

Acesta este adevărul din spatele transferului rușinos la care a fost supusă Școala nr.3. Eu nu am făcut decât să prezint public, cu dovezi, un exemplu prin care este îngropată o bucată din istoria acestui oraș. Dacă a spune adevărul, înseamnă a jigni, las brăilenii să decidă acest lucru! Nu știam că în Brăila avem un primar de porțelan, care nu suportă adevărul și reacționează grobian la fiecare subiect care îl deranjează! Prin aceste ieșiri necontrolate și jigniri publice la adresa mea, primarul Dragomir nu face decât să își arată vulnerabilitatea, instabilitatea și lipsa de educație. Eu nu am jignit pe nimeni, în schimb primarul Dragomir este o jignire la adresa acestui oraș, care ar fi meritat o soartă mai bună!”.