Nota 4 la purtare! Stați jos!
Mentalități medievale la profesorii unui colegiu ce pregătește copii care sunt minți luminate ale secolului XXI.
Este vorba despre unii dintre profesorii Colegiului Național „Nicolae Bălcescu” din Brăila, care nu știu să respecte valoarea unor elevi de top, ce au adus în județul nostru laurii câștigați la Campionatul Național de Robotică First Tech Challenge, care s-a desfășurat zilele trecute la Pitești.
Echipa de robotică HELIX din Brăila a câștigat Premiul 2 INNOVATE în Finala Campionatului amintit, însă bucuria succesului obținut la acest eveniment prestigios a fost umbrită de dezamăgirea unora dintre membrii echipei, atunci când au aflat că au primit absențe pentru zilele în care au lipsit de la cursuri, pentru că erau la Pitești.
Helix a fost singura echipă care a reprezentat Brăila la finala de robotică, o competiție la care au participat cele mai bune 60 de echipe din țară și la care s-a bătut de două ori recordul mondial.
Asta n-a contat pentru câțiva dintre profesorii Colegiului „Nicolae Bălcescu” care au considerat, probabil, că prezența la cursurile lor este mai importantă decât participarea la o competiție națională de robotică.
Colac peste pupăză, din ce spus unii copii, dincolo de faptul că li s-au pus absențe în catalog, au fost profesori care le-au interzis să se mai ducă la clubul de robotică de la Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, unde își desfășoară activitatea echipa Helix.
Câtă minte poate să aibă un profesor, ca să-i interzică unui copil care performează la un asemenea nivel în domeniul roboticii, să continue această activitate?
Dacă la un colegiu de top din Brăila mai sunt asemenea profesori, ce pretenții putem avea de la restul liceelor?
De ce au avut unii profesori ai Colegiului „Nicolae Bălcescu” un asemenea comportament pentru care merită nota 4 la purtare? Din ce am aflat neoficial, se pare că unii dintre cei care au putere de decizie ar fi fost nemulțumiți de faptul că pe diplomele primite de elevi la competiția de robotică nu s-a trecut și numele colegiului unde învață aceștia. Altfel spus, acei dascăli vor să tragă spuza și pe turta lor, deși colegiul nu are niciun merit în realizările copiilor în domeniul roboticii. Ba dimpotrivă, după cum se vede, colegiul amintit le face greutăți elevilor respectivi și sancționează performanța obținută de aceștia, dacă liceul nu primește o „cotă-parte” din succes.
Cât de mici pot fi astfel de profesori, dacă nu reușesc să facă facă față marilor performanțe ale elevilor lor?
Octavian Silviu Gheorghe, omul care a creat echipa Helix și unul dintre mentorii elevilor care fac parte din aceasta, a rămas cu un gust amar când a descoperit în cel fel este primit de cei de la Colegiul „Nicolae Bălcescu” succesul extraordinar al discipolilor săi.
Se vede treaba că la Bastilia – cum era numit în trecut Colegiul „Nicolae Bălcescu” din Brăila -, s-au menținut pe ici, pe colo, mentalități medievale, în cazul unor profesori care nu sunt capabili să fie niște modele pentru elevii care vor revoluționa lumea. La Bastilia brăileană încă mai există reprezentanți ai așa-numitului Ancien régime, care mai cred că pot practica un tip cosmetizat de tiranie în relația cu niște copii care le dau clasă din multe puncte de vedere.
Ce caută la catedră, la un colegiu de top din Brăila, niște oameni pe care nu-i duce mintea mai mult decât la a interzice unor elevi străluciți să-și cultive talentele și măiestria?
Cu ce a susținut Colegiul „Nicolae Bălcescu” activitatea acestor copii în domeniul roboticii, ca să aibă pretenția să fie trecut numele liceului pe diploma lor?
Stați la rând, după părinții lor, după mentorii lor de la clubul de robotică, după Biblioteca Județeană „Panait Istrati”, care patronează Helix Team și care a oferit copiilor tot sprijinul pe care-l poate oferi!
După ce s-a aflat de mizeriile făcute elevilor din echipa Helix, cei de la Colegiul „Nicolae Bălcescu” au făcut pasul înapoi, au motivat absențele și au declarat că a fost o neînțelegere.
Da, este o crasă neînțelegere din partea acelor profesori din liceu care au făcut asemenea mizerii elevilor, care nu sunt capabili să respecte valorile, care nu-și onorează meseria, fiindcă este evident că în cazul lor nu e vorba despre o vocație!
Nu vă meritați elevii pe care-i aveți! Sunt prea buni pentru voi!