Noul regulament de inchiriere a spatiilor publice din Braila, scos de pe ordinea de zi a CLM

P1070958

Viceprimarul municipiului, Alexandru Danaila, este de parere ca in ultimii ani, in contextul lipsei unui cadru legislativ coerent, in Braila s-au dezvoltat “adevarate retele care s-au imbogatit din folosirea bunurilor publice si care au prejudiciat bugetul local cu sume considerabile”. Danaila este convins ca noul Regulament de inchiriere a spatiilor publice din Braila, pe care l-a realizat, va descuraja specula de acest tip si va oferi tuturor solicitantilor sanse egale la inchirierea un bun ce apartine domeniului public. Proiectul respectiv a fost scos de pe ordinea de zi a sedintei de astazi a Consiliului Local Municipal, insa Danaila este convins ca la o viitoare sedinta, ii va convinge pe alesi sa il aprobe: “In absenta unui cadru legislativ clar si coerent privind inchirierea spatiilor ce apartin domeniului public si privat al municipiului Braila, in ultimii ani s-au dezvoltat adevarate retele, care s-au imbogatit din folosirea bunurilor publice si care au prejudiciat bugetul local cu sume considerabile.

Pentru a stopa asemenea practici, propun un nou regulament de inchiriere a spatiilor ce apartin domeniului public. Principala reglementare va fi aceea ca toate suprafetele ce urmeaza a fi inchiriate vor fi scoase la licitatie publica cu strigare, iar destinatiile pe care aceste suprafete le vor avea vor fi conditionate de avizul arhitectului-sef al Primariei. Contractele de inchiriere vor fi reinnoite o data la trei ani, iar preturile pe metrul patrat se vor stabili in urma organizarii de licitatii publice cu strigare. Contractele deja incheiate vor ramane valabile pana cand acestea sufera alte modificari sau trebuie reinnoite. Prelungirea contractelor se va realiza doar daca s-au indeplinit toate conditiile prevazute prin lege si cu respectarea procedurii aprobate in Consiliul Local Municipal.

In municipiul Braila exista foarte multe contracte de inchiriere ce dateaza din anii ‘90, iar valoarea chiriilor a ramas una extrem de mica si nu mai corespunde evolutiilor de pe piata. In plus, au aparut diferente semnificative intre sumele platite pe metrul patrat de cei care au incheiat contracte in anii 90 si firmele care au semnat contracte cu municipalitatea in ultimii ani. Chiriile modice achitate au dus la o practica des intalnita: chiriasii municipalitatii subinchiriaza catre terti si incaseaza banii pe care ar putea, de fapt, sa-i incaseze municipalitatea, la bugetul public. Pentru a descuraja specula existenta, regulamentul va interzice subinchirierea spatiilor care apartin municipalitatii, precum si inchirierea acestora de catre persoane fizice. Aceste spatii vor putea fi inchiriate numai de catre persoane juridice – societati comerciale,  principalul scop fiind acela de a dezvolta activitati economice, generatoare de profit.

Prin acest regulament se va interzice transferul proprietatilor de la o societate comerciala la alta. Cei care incheie contracte de inchiriere trebuie sa inteleaga ca  proprietarul bunurilor publice este municipalitatea, iar chiriasii nu pot dispune de aceste bunuri si nu le pot tranzactiona.  Totodata, prin adoptarea regulamentului nu se va mai permite schimbarea obiectului de activitate al spatiilor care sunt inchiriate. Sunt prea dese cazurile in care inchiriem spatii pentru magazine de cartier, de exemplu, iar cateva luni mai tirziu in spatiile respective functioneaza service-uri auto.

Regulile clare vor permite inspectorilor municipalitatii sa urmareasca mult mai bine contractele de inchiriere si se va putea interveni intr-un timp scurt acolo unde constata incalcarea legii, prin schimbarea destinatiei asumate la incheierea contractelor. Disciplina in acest domeniu este mai mult decat necesara, in conditiile in care in Braila au aparut tot felul de constructii provizorii ce impiedica modernizarea. Noul Plan Urbanistic General (PUG), prin care se traseaza strategia de dezvoltare a orasului, din punct de vedere al infrastructurii si constructiilor edilitare, nu va putea fi viciat de interesul cuiva care vrea sa amplaseze un chiosc intr-o intersectie”.