„Nu lasa violenta in viata ta!” – mars impotriva violentei in familie, desfasurat in Braila

22

Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului  (DGASPC) Braila a organizat astazi, 20 noiembrie – in ziua in care se serbeaza Ziua Internationala a Drepturilor Copilului si cu cateva zile inainte de 25 noiembrie, cand se marcheaza Ziua internationala pentru eliminarea violentei in familie -, un mars menit a atrage atentia opiniei publice asupra gravitatii efectelor acestui tip de agresivitate. La mars au participat elevi din Liceul Pedagogic “D.P. Perpessicius”, Colegiul National  “Gh. M. Murgoci”,  Liceul Teoretic “Nicolae Iorga”, Colegiul Economic “Ion Ghica”, Scoala Gimnaziala “George Cosbuc”,  impreuna cu cadre didactice. Actiunea stradala s-a derulat in cadrul unui proiect ce vizeaza, printre altele, infiintarea a 2 centre de consiliere si gazduire pentru victimele violentei in familie din judet. Proiectul, implementat de DGASPC Braila, in parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie, se va finaliza in aprilie 2016 si este finantat integral de Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, valoarea totala eligibila fiind de 182.266 euro.

Scopul proiectului este dezvoltarea unui serviciu deja existent in cadrul DGASPC Braila (ce este destinat copilului abuzat, neglijat, exploatat, traficat), prin diversificarea serviciilor oferite victimelor violentei in familie. Mai concret, este vorba despre desfasurarea unor activitati specifice de prevenire, consiliere, precum si posibilitatea gazduirii victimelor in locatii special destinate – un apartament cu patru camere  si un apartament cu doua camere, aflate in proprietatea DGASPC. Serviciul amintit se adreseaza copiilor si membrilor familiilor acestora care sunt supusi unei forme de violenta in familie.

Ca obiective specifice, proiectul vizeaza: *infiintarea a doua centre pentru adapostirea victimelor violentei in familie; *prevenirea aparitiei violentei in familie prin campanii de informare, educare, comunicare, mese rotunde; * consolidarea actiunilor de prevenire si interventie in situatii de violenta in familie la nivel judetean; * intarirea colaborarii interinstitutionale, in vederea semnalarii si instrumentarii cazurilor de violenta in familie.

In ceea ce priveste grupul tinta, acesta este estimat la 45 de beneficiari, respectiv copii probleme ori tulburari de comportament, starea de sanatate, dizabilitati si membri ai familiei cu nivel educational scazut, probleme de sanatate mintala, dizabilitati sau boli cronice, cu probleme de instabilitate a structurii familiale, violenta in familia de origine, reactie agresiva la stres.

Precizam ca estimarea pentru judetul Braila este de cel putin 200 cazuri de violenta in familie asupra copilului, anual.