Nu mai avem dubii: Viorel Mortu nu-l atinge pe Iugulescu nici c-o floare, indiferent de valoare(a prejudiciului)

P1100599

Presedintele Consiliului Judetean Braila, Viorel Mortu, a primit, in sfarsit, documentul cu raspunsurile managerului Spitalului Judetean, Mihail Iugulescu, la neregulile gasite de  o comisie din Ministerul Sanatatii, care a verificat in urma cu cateva luni unitatea amintita. Desi problemele depistate au fost multe si sumele considerate drept prejudiciu au fost mari, seful judetului a preferat sa pastreze tacerea pe acest subiect si nu l-a lasat nici pe manager sa spuna nimic, pe motiv ca intai trebuie sa vada ce raspunde conducerea spitalului in scris, referitor la problemele semnalate, punct cu punct. Initial, Viorel Mortu (foto) a declarat ca Iugulescu ii va da raspunsurile pana pe 1 noiembrie, iar la data amintita, va putea comunica alesilor judeteni informatiile cerute.

In aceasta dimineata, in cadrul conferintei de presa, seful CJ a anuntat (intrebat de presa, nu din proprie initiativa) ca are raspunsurile managerului Iugulescu si ca va comunica astazi si consilierilor informatii pe aceasta tema.

“Le-am primit ieri, alaltaieri, sunt la mine, iar pe consilieri ii voi anunta astazi despre acest lucru. Am pregatit o emisiune TV cu domnul Iugulescu, de asemenea, domnul Iugulescu va veni in fata consilierilor sa raspunda intrebarilor”, ne-a spus Viorel Mortu, care pare mai preocupat sa se ocupe de imaginea managerului, decat sa-l traga la raspundere pentru neregulile depistate de comisia de control, si nu numai.

Viorel Mortu a mai spus ca s-a uitat pe documentul depus de Iugulescu si ca dupa ce a vazut si raspunsurile managerului, ia in calcul in continuare varianta schimbarii acestuia din functie, dar in anumite conditii: “Sigur ca da, iau in calcul aceasta varianta ( o ia in calcul de vreo sase luni, semn clar ca la el, calculul merge mai greu. De-aia s-a facut profesor de limba romana – n.r.), dar raportul acela veti vedea ca are si niste ambiguitati. Nu le spun acum (nici nu ne asteptam – n.r.), pentru ca nu e subiectul ( de ce-ar fi, pe cine intereseaza neregulile de la Spitalul Judetean si o paguba totala estimata la peste 31 de milioane de lei, adusa statului ?! – n.r.), dar le voi spune, categoric (la anul si la multi ani – n.r.). De asemenea, urmarim un program prin care etapa cu etapa, element cu element, sa fie corijate lucrurile intr-un timp care va fi dat, ca termen, astfel incat spitalul sa intre foarte repede intr-un stadiu de performanta profesionala ireprosabila”.

Chestionat daca tot Iugulescu se va ocupa de corectarea lucrurilor gasite in neregula si de aducerea spitalului (pe care-l conduce de cativa ani), “intr-un stadiu de performanta profesionala ireprosabila”, seful judetului a spus: “Nu el, ei, Consiliul medicilor, acolo este un colectiv de conducere”.

Cat despre faptul ca Iugulescu si “ei” au de reglat, printre altele, si un prejudiciu adus bugetului statului estimat a fi de peste 31 de milioane de lei, seful judetului a precizat: “Aceea e o chestiune care sa se analizeze, nu e analizata inca. E doar spusa si ei spun ca e analiza gresita. Pana cand analiza nu va spune clar totul, nu putem sa spunem acest lucru. E o prima estimare. Daca insa se va certifica faptul ca aceasta este suma, e de rau, asta e limpede”.

Fiindca dupa mai multe controale si verificari facute de comisii de la Braila si de la Bucuresti, nu mai rezistam psihic sa intrebam, pentru a mia oara, cine mai trebuie sa verifice, rasverifice, re-reverifice, re-re-re-re-reverifice diverse acte ale Spitalului Judetean, ca sa poata da si Viorel Mortu sa dea un raspuns clar: “Asta-i prejudiciul, astia-s vinovatii, astea-s masurile luate impotriva lor!”, am renuntat la intrebari. Ne-am resemnat cu ideea ca Iugulescu va supravietui ca manager la Judetean (Spitalul), mult timp dupa ce Mortu isi va fi luat adio de la fotoliul de presedinte, la celalalt Judetean (Consiliul). Si la cum se misca Viorel Mortu, zau daca nu incepem sa apreciem cat de activ este Iugulescu… Nu comentam rezultatele activitatii sale, pentru ca se stie, numai cine nu munceste, nu greseste… Si daca ne uitam ce e in raportul comisiei de control, e clar ca Iugulescu munceste pe rupte!

Sa mai spunem ca sedinta CJ din aceasta dupa-amiaza, cand ar fi fost un moment bun pentru ca presedintele CJ Braila sa informeze consilierii despre raportul primit de la managerul Iugulescu, Viorel Mortu nu a suflat o vorba pe aceasta tema?