“NU NE PERMITEM ORGANIZAREA SIMPOZIONULUI NICAPETRE IN 2018” “DAR SALARIUL DE 12.000 LEI PENTRU DIRECTOR NE PERMITEM?”

Consilierul judetean Marian Capatina (independent) isi doreste ca editia din 2018 a Simpozionului International de Sculptura “Nicapetre” – finantata de CJ Braila, prin Muzeul „Carol I” – sa fie dedicata sarbatoririi a 100 de ani de la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Capatina are in vedere realizarea unor lucrari grandioase, care sa fie amplasate apoi in cele 4 orase ale judetului: “Este vorba despre o editia omagiala, dedicata Centenarului Marii Uniri. Scopul acestui simpozion este de a realiza 4 lucrari grandioase, care vor fi amplasate in Braila, Ianca, Faurei si Insuratei, ca un omagiu pentru implinirea celor 100 de ani de la formarea statului roman”.

Directorul Muzeului Brailei “Carol I”, Ionel Candea, nu este insa deloc incantat de idee si spune ca bugetul alocat in 2018 pentru manifestarile culturale organizate de institutia sa nu ar putea acoperi cheltuielile pe care le presupune Simpozionul “Nicapetre”. Mai mult, Candea nu crede ca statuile realizate in precedentele editii ale manifestarii, care zac de ani de zile in curtea Colegului Tehnic “Costin D. Nenitescu”, vor fi amplasate undeva in oras, in cursul anului 2018: “Eu nu cred, absolut nu cred in minunea de a se ajunge la amplasarea statuilor din curtea liceului, care sunt rezultatul primelor simpozioane de sculptura.

Pentru 2018, 4 lucrari grandioase… nu cred ca avem sumele necesare pentru asa ceva. Deja programul pe care l-am intocmit, cu un eveniment pe luna, este unul destul de costisitor, de consistent sub raport financiar si nu cred ca ne putem permite in 2018 asa ceva.

Ar mai fi de discutat daca la Insuratei monumentul, lucrarea care ar urma sa fie amplasata acolo, ar trebui sau nu sa inlocuiasca oroarea care se gaseste acolo sub numele de <<Monumentul eroului>>, sau ceva de genul asta. Este o lucrare care… cum sa va spun… ar trebui ascunsa, absolut ascunsa, din punctul asta de vedere.

Deci chestiunea amplasarii cate unui monument in cele 4 orase, in municipiul Braila si cele 3 orase, sigur ca este de dorit, dar trebuie luate lucrurile din aproape in aproape si pentru fiecare dintre aceste orase cred ca ar trebui facut un concurs si o lucrare adecvata.

Constat cu mahnire ca ne-am grabit in ceea ce priveste Simpozionul International <<Nicapetre>> la nivelul municipiului, cu felul in care este tratata chestiunea… Sa aflam acum ca s-au proiectat socluri de granit integral si ca era mai bine beton armat… Pai asta este… cum sa spun, o solutie… de ce nu i-au intrebat pe cei de la noi, de la Muzeu?”.

“Dar salariul de 12.000 lei lunar pentru domnul director ne permitem?” a intrebat retoric consilierul Simona Draghincescu (PND).