O braileanca de 28 de ani este profesor de robotica la Universitatea Berkeley

11403087_613424427472_1175330472303634187_n

O braileanca de 28 de ani este profesor de robotica la una dintre cele mai prestigioase universitati din lume – Berkeley. Revista “Cariere” scrie despre Anca-Diana Dragan, care face in prezent o cercetare in robotica, pe tema planificarii miscarii unui robot, cand trebuie sa interactioneze sau chiar sa lucreze impreuna cu oamenii.

“Algoritmii din robotica pentru planificarea miscarii se concentreaza pe a gasi orice miscare care duce robotul de la o configuratie initiala, la o configuratie finala, fara a lovi obstacolele din jur, dar nu iau in considerare ca atunci cand robotul interactioneaza cu cineva, acel cineva ii va observa miscarea si va incerca sa reactioneze corespunzator. Contributia tezei de doctorat a cercetatorului roman,  sub indrumarea lui Sidd Srinivasa, a fost integrarea notiunii de  <<observator>> al miscarii in algoritmii de planificare”, scrie sursa citata.

Dar tanara Anca Dragan nu se ocupa doar cu cercetarea de laborator, ci ”isi face timp si pentru a preda in scolile locale si aduce copii in laborator pentru demonstratii. Asta si pentru ca incearca sa aduca un echilibru in balanta de gen a cercetatorilor din robotica, domeniu in care doar 15% dintre specialisti sunt femei. Pasiunea si dedicarea Ancai Dragan pentru robotica au dus la peste 20 de articole stiintifice in conferinte si jurnale de cel mai inalt calibru mondial in robotica”.

Anca-Diana Dragan a absolvit Colegiul National Nicolae Balcescu din Braila si a urmat apoi Jacobs University Bremen (atunci International University Bremen).

“Ea a primit oferte pentru o pozitie de profesor de la universitati de renume in SUA: Stanford, Berkeley, MIT, Carnegie Mellon, Harvard, Princeton, Caltech, printre altele. Romanca a acceptat oferta de la Berkeley si va conduce un laborator de cercetare in algoritmi pentru interactiunea om-robot.

Desi a participat la conferinte in intreaga lume  (Australia, Japonia, China, Africa de Nord, Europa, etc.), in Romania nu si-a prezentat, pana acum, descoperirile. Dar o va face, daca va fi chemata. De intors in tara nu se va intoarce, ramane acolo unde are cele mai mari sanse de a face performanta. Revine in Romania insa, in fiecare an de Craciun, ca sa fie alaturi de familie si de prieteni.

Anca Dragan considera ca educatia de care a avut parte in Romania a fost excelenta si spera ca liceul la care a studiat sa fie la fel de bun si acum, daca nu mai bun. Le recomanda insa absolventilor sa faca facultatea in strainatate doar daca pot merge la o facultate de top, fara o contributie financiara mare”, mai scrie revista “Cariere”.