O nouă amânare în trecerea la un sistem de management integrat al deșeurilor: CJ Brăila n-a putut semna contractul cu firma RER, fiindcă s-a contestat licitația pentru desemnarea operatorului unic

Contractul cu firma RER, care a câștigat licitația organizată pentru desemnarea operatorului unic pentru asigurarea serviciilor de salubritate la nivelul județului Brăila, nu s-a putut semna la finele lunii trecute, așa cum spera președintele CJ Brăila, Iulian Chiriac, pentru că au existat contestații. Șeful județului se arată însă oprimist și spune că această problemă va întârzia cu cel mult 3 luni trecerea la noul sistem, astfel încât în loc că în loc de 1 ianuarie 2023, o să fie, probabil, aprilie 2023.

După o întârziere de ani de zile în ceea ce privește trecerea la un sistem de management integrat al gunoiului, câteva luni nici nu mai pare așa mult…

Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Eco Dunărea” au implementat o investiție de 117,5 milioane de lei pentru realizarea proiectului „Sistem de management integrat al deșeurilor în județul Brăila”, finanțat în mare parte prin Fondul European de Dezvoltare Regională, contribuția de la bugetul județului reprezentând doar 10,26% din valoarea totală a proiectului. Teoretic, noul sistem de colectare, depozitare și reciclare a deșeurilor ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2016, dar din diverse cauze nu s-a reușit acest lucru, iar anii au tot trecut.

De această dată părea că totul merge bine și că odată finalizată licitația, se va putea semna contractul pe 30 martie 2022. N-a fost să fie, fiindcă au apărut contestații. În opinia lui Chiriac, însă, n-ar fi o problemă atât de mare, fiindcă va fi doar o amânare cu circa 3 luni a intrării „în pâine” – sau în acest caz, în gunoi – a operatorului unic.

Întrebat dacă cetățeanul de rând va simți o schimbare în bine, ca urmare a trecerii la gestionarea activității de salubritate la nivelul întregului județ de un singur operator, Chiriac a răspuns: „ Operatorul unic va colecta tot ce înseamnă gunoi menajer și gunoi reciclabil de la toate unitățile administrative teritoriale, pe toate zonele. Nu vor mai fi 3 operatori, ci va fi unul singur. Acesta va duce gunoiul la stațiile de tratatre mecanico-biologică de la Vădeni, de la Ianca și Însurăței.

Cetățeanul de rând ar trebui să simtă o schimbare în bine în ceea ce privește calitatea serviciilor de colectare a gunoiului și în timp, ar trebui să simtă și o scădere a prețului pentru serviciile de salubritate”.

Amintim că din momentul în care devine funcțional Sistemul de management integrat al deșeurilor, județul Brăila va fi împărțit pe trei zone: *Zona 1 – cuprinde municipiul Brăila, comunele din zona periurbană, precum și comunele Mărașu și Frecăței;
*Zona 2 – cuprinde orașul Ianca și comunele din partea de nord-vest și din centrul județului;
*Zona 3 – cuprinde orașul Însurăței și comunele din partea de sud-vest a județului.