O nouă expoziție la Muzeul Brăilei „Carol I”: „Piesa lunii august – Jurnalul academicianului Ion Băncilă”

Muzeul Brăilei „Carol I” – Secția Istorie Modernă și Contemporană (Piața Traian, nr. 3), îi invită pe cei interesați la o nouă expoziție, care poate fi vizitată până la sfârșitul lunii august: „PIESA LUNII AUGUST – JURNALUL ACADEMICIANULUI ION BĂNCILĂ  (2 febr. 1901 – 28 martie 2001)” /Donația Alexandra ȘI Vasile Ciuhu.

„Sunt expuse file din însemnările academicianului Ion Băncilă. Nu este propriu-zis un jurnal, ci mai degrabă sunt rememorări târzii ale unor evenimente petrecute în societatea românească în perioada 1936-1940 și unda de șoc resimțită odată cu instituirea Dictaturii Regale, în februarie 1938.

Concomitent, Ion Băncilă consemnează momente din viața personală și experiențele profesionale ca profesor la Liceul «Gheorghe Lazăr», numirea în funcția de Șef de Lucrări la Facultatea de Geologie București, fondarea Academiei de Științe, prospecțiunile geologice din bazinul Tazlăului, activitatea ca geolog șef în cadrul Societății Petroliere Prahova.

Alte file sunt consacrate cercetărilor geologice din zona Bicazului, în vederea construirii barajului de aici și experienței din Iran de la începutul anilor ’70 ai secolului trecut, prospecțiunile geologice și rapoartele întocmite pentru amenajarea râului Mazlaghan”, declară Ghena Pricop, șef Secția Istorie Modernă și Contemporană.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns