O nouă victorie a caricaturistului Costel Pătrășcan în lupta sa în instanță cu CJ Brăila și Muzeul Brăilei: „Am intrat în meciurile decisive. Conducem din nou cu 1-0!”

O nouă victorie în instanță pentru caricaturistul Costel Pătrășcan, în lupta sa cu managerul Muzeului Brăilei, Costin Croitoru și cu șeful acestuia, președintele Consiliului Județean Brăila, Iulian Chiriac (PSD), care țin musai să folosească sintagma „Casa Umorului Desenat” la o secție a Muzeului, deși Pătrășcan deține marca înregistrată „Casa Umorului”.

Procesul la care facem referire a avut loc la Tribunalul Brăila, acțiune în contrafacere marcă, în care reclamant este Costel Pătrășcan, iar pârâți sunt Muzeul Brăilei, Consiliul Județean și Unitatea Administrativ Teritorială Județul Brăila (Consiliul Județean Brăila are în subordine muzeul).

Practic, prin această acțiune caricaturistul a cerut instanței să interzică definitiv atât Muzeului Brăilei, cât și Consiliului Județean Brăila, să mai folosească sintagma „Casa Umorului” sau derivate ale acesteia, având în vedere faptul că sintagma amintită este marcă înregistrată de Costel Pătrășcan.

Sentința dată ieri de o instanță a Tribunalului Brăila a fost: „Admite în parte cererea. Interzice pârâților utilizarea sintagmei «CASA UMORULUI DESENAT» în acțiunile, activitățile, documentele, întrunirile, simpozioanele, materialele scrise, etc organizate de către pârâte. Interzice pârâtelor folosirea/utilizarea mărcii «CASA UMORULUI», singură sau în combinație cu alte cuvinte/sintagme în orice înscrisuri sau documente sau orice alte activități/ expuneri/ documente, inclusiv în mediul on-line. (…)

Obligă pârâții, în solidar, la plata cheltuielilor de judecată către reclamant, în sumă de 100 lei, taxă judiciară de timbru.

Document: Hotarâre  510/2024  23.07.2024”.

Muzeul Brăilei și Consiliul Județean pot face apel în 30 de zile de la comunicarea sentinței și cel mai probabil vor face apel.

Hotărârea nu este executorie, deci Muzeul Brăilei și Consiliul Județean vor putea folosi în continuare sintagma „Casa Umorului Desenat” până la pronunțarea unei sentințe în apel.

Procesul despre care vorbim a fost precedat de alte două cereri de măsuri provizorii în care pe de o parte, Pătrășcan, pe de altă parte, Muzeul Brăilei, au cerut instanței să interzică celeilalte părți să mai folosească sintagma „Casa Umorului”.

În cazul cererilor de măsuri provizorii, măsurile dictate de instanță sunt provizorii, până ce se dă o sentință definitivă în procesul pe fond, adică în acțiunea în contrafacere marcă.

Așadar, acum s-a intrat într-o nouă etapă în ceea ce privește disputa în instanță între caricaturistul Costel Pătrășcan și Muzeul Brăilei + Consiliul Județean Brăila.

„Dacă în meciurile de pregătire scorul a fost 3-1, vă anunț că au început meciurile decisive.

În meciurile decisive imprevizibilul este regula, iar regula se poate schimba oricând.

Conducem din nou: 1-0!

Mă voi strădui ca scorul final să-mi fie favorabil și dreptatea să triumfe.

Moral știu că am dreptate, rămâne să se confirme și de către justiție”, a scris Pătrășcan ieri pe o rețea de socializare.

Reamintim povestea conflictului Iulian Chiriac (PSD Brăila) – Costel Pătrășcan – pentru că despre asta este vorba, despre ambiția lui Chiriac de a-l îngenunchea pe Pătrășcan, care a avut „obrăznicia” să critice iluștrii conducători PSD-iști ai CJ Brăila și Primăriei Brăila -, pe etape:

*Pătrășcan a venit în urmă cu mai mulți ani cu ideea înființării unui Muzeu al Umorului la Brăila, pe care i-a propus-o lui Chiriac.

*În 2016 Iulian Chiriac declara public că Pătrășcan i-a propus acest proiect și că analizează posibilitatea înființării la Brăila a unui Muzeu al Umorului.

*În septembrie 2017 Chiriac prezenta public „actul de naștere” al „Primului Muzeu al Umorului din România”, cel de la Brăila, vorbea despre faptul că acesta a pornit de la o idee a lui Pătrășcan și despre faptul că-l dorește implicat pe caricaturist în organizarea și funcționarea Muzeului Umorului.

*În anul 2019 CJ Brăila a aprobat o hotărâre privind înființarea Muzeului Umorului, ca secție a Muzeului Brăilei „Carol I”, însă după aceea, din diverse motive, lucrurile s-au blocat.

*Ca urmare a unor păreri radical diferite în privința unei manifestări culturale pe care Costel Pătrășcan o organiza de 15 ani împreună cu Centrul de Creație (instituție subordonată CJ Brăila), în 2021 caricaturistul a pus punct colaborării cu Centrul amintit.

*În 2022 el a fost dat afară din încăperea în care fusese găzduit ani la rând atelierul său de creație, la Teatrul „Maria Filotti” (instituție din subordinea Primăriei, conduse de PSD).

*În octombrie 2022 Pătrășcan a deschis Muzeului Umorului, împreună cu un grup de oameni din societatea civilă care l-au susținut fie oferindu-i un spațiu în Palatul Lyra, fie cu donații, fie cu munca lor, pentru amenajarea spațiilor expoziționale. Nu s-a cheltuit niciun leu din bani publici.

El și-a protejat marca „Muzeului Umorului”, înregistrând-o la OSIM atât pe aceasta, precum și sintagma „Casa Umorului”.

*În 2023 Consiliul Județean a reușit să deschidă al doilea Muzeu al Umorului din Brăila, pe care l-a numit „Casa Umorului Desenat”, ca și compartiment al unei secții a Muzeului Brăilei. Pătrășcan a cerut public schimbarea denumirii acelui compartiment,  dat fiind că el înregistrase la OSIM numele „Casa Umorului”. Chiriac și Croitoru i-au ignorat cererea, astfel încât Pătrășcan s-a văzut nevoit să apeleze la instanță.

Chiriac s-a ambiționat și l-a pus pe Croitoru să-l „lucreze” pe Pătrășcan atât prin acțiuni în instanță, cât și prin demersuri menite să-i anuleze mărcile înregistrate la OSIM (instituție condusă de un PSD-ist). Așa au început procesele.

 

 

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns