O provocare pentru tinerii brăileni: Climate Change Summit oferă premii pentru cele mai bune soluții la provocările climatice

În perioada 15 – 17 octombrie la București va avea loc Competiția Climate Change Summit Awards, din cadrul Climate Change Summit, cel mai mare eveniment regional pe tema schimbărilor climatice.

După două ediții care au reunit peste 2.900 de participanți, aproape 2 milioane de spectatori online și peste 160 de speakeri, Climate Change Summit vine în 2024 cu o ediție mai amplă: pe lângă prezentări de soluții antreprenoriale, bune practici și proiecte sustenabile din toate colțurile lumii, paneluri și evenimente conexe, evenimentul va include și Climate Change Summit Awards.

Mai exact, vor fi oferite 6 premii în valoare totală de 12.000 de euro, oportunitatea de crowdfunding, precum și recunoașterea soluțiilor inovatoare și ideilor practice la provocările climatice prezentate de tineri sub 30 de ani, dar și a întreprinderilor mici și mijlocii cu minimum 3 ani de activitate din România și Europa Centrală și de Est (CEE).

Așadar, tinerii din Brăila cu vârste sub 30 de ani sunt invitați să propună soluții inovatoare ce abordează provocările de mediu.

„Atunci când am avut ideea creării Climate Change Summit, ne-am propus să facem tot posibilul să îl transformăm într-un eveniment de referință pentru România și zona Europei Centrale și de Est. După două ediții de succes, a venit momentul în care lansăm și o competiție deschisă tinerilor și companiilor din aceasta zonă, pentru a susține interesul în creștere pentru tematicile legate de sustenabilitate și a ajuta transformarea României într-un hub regional de soluții de sustenabilitate. Aceste idei se pot astfel scala, pot antrena alte idei și crea un ecosistem economic sustenabil”, a spus Flavia Popa, secretarul general al BRD Groupe Société Générale.

„La Climate Change Summit ne luăm angajamentul să susținem acele soluții care aduc schimbări pozitive în fața provocărilor climatice din România și Europa Centrală și de Est. Premiile noastre aduc atât recunoaștere pentru tinerii inovatori și IMM-urile care modelează un viitor sustenabil, cât și resurse pentru a-și amplifica impactul. Extinderea programelor SIS de educație de sustenabilitate în țări ca Serbia, Bulgaria și Croația subliniază, de asemenea, angajamentul nostru de a construi o comunitate puternică și rezilientă în toată Europa Centrală și de Est”, declară Ciprian Stănescu, președinte Social Innovation Solutions.

Climate Change Summit Awards acceptă două tipuri de aplicații (idei și soluții) și se adresează tinerilor și IMM-urilor din România și CEE prin cinci categorii tematice, alături de un premiu special, care va fi acordat exclusiv aplicațiilor din CEE. Astfel, tinerii sub 30 de ani pot depune proiecte de mediu sau afaceri aflate în faza de concept, având posibilitatea de a primi un grant pentru dezvoltarea proiectului, dar și oportunitatea de a face crowdfunding, în timp ce IMM-urile sunt invitate să prezinte soluții pentru provocările de mediu, urmând a fi incluse într-un raport ce va evidenția inovațiile în abordarea sustenabilității în regiune.

Categoriile deschise înscrierilor din România și CEE pe https://climatechange-summit.org/ccs-awards/  sunt:

*Energie, Mobilitate, Construcții: soluții inovatoare pentru producerea și consumul de energie, îmbunătățirea mobilității durabile și promovarea practicilor de construcție ecologică.

*Economie Circulară: proiecte ce creează un sistem închis de reciclare și gestionare a resurselor, îmbunătățind eficiența și reducând impactul asupra mediului.

*Alimentație și Agricultură: inițiative pentru o producție alimentară mai sustenabilă și o agricultură regenerativă, reducând risipa alimentară și promovând diete mai sănătoase și mai durabile.

*Biodiversitate: proiecte de protejare a ecosistemelor și a speciilor amenințate, restaurarea habitatelor naturale și creșterea rezilienței mediului.

*Educație pentru Mediu: programe educaționale inovatoare pentru creșterea conștientizării și a înțelegerii problemelor de mediu, folosind tehnologia și experiența practică pentru a încuraja acțiunea ecologică.

Acestora li se adaugă și Premiul CEE, o categorie specială pentru aplicații de proiecte și idei din țările din Europa Centrală și de Est, cu excepția celor din România.

Pentru fiecare categorie vor fi acordate câte două premii – unul pentru idei și unul pentru soluții.

Înscrierile se pot face pe https://climatechange-summit.org/ccs-awards/ între 15 aprilie și 1 septembrie.

Juriul competiției Climate Change Summit Awards este format din experți recunoscuți din diverse domenii și parteneri implicați în acțiuni pentru combaterea schimbărilor climatice și promovarea sustenabilității, inclusiv oameni de știință din domeniul mediului, decidenți politici, antreprenori de succes în sectorul ecologic și reprezentanți ai ONG-urilor de mediu și instituțiilor academice influente.

Câștigătorii Climate Change Summit Awards vor fi anunțați în cadrul Summitului, pe 15 octombrie, unde aceștia vor avea ocazia să-și expună ideile și soluțiile, vor fi premiați cu granturi și vor avea posibilitatea să primească contribuții din partea publicului prezent la eveniment.