O stradă din Brăila este pregătită pentru a deveni alee senzorială: pe carosabil, printre pietre, cresc copaci și iarbă

Amenajări peisagistice de excepție în municipiul Brăila, unde o stradă din Centrul istoric oferă șoferilor, dar și pietonilor, o neașteptată ocazie de a admira natura în cea mai pură formă, direct pe carosabil.

Confruntată în mod repetat cu nemulțumirile cârcotașilor care critică mărețele realizări ale Primăriei în domeniul amenajării parcărilor și care se plâng că se reduce spațiul verde, cel mai probabil, administrația SMART Dragomir a decis să facă un experiment pe o stradă din oraș și să lase drum liber vegetației la propriu și la figurat. Așa se face că pe strada Sergent Tătaru arborii cresc direct pe carosabil, iar iarba a invadat pe alocuri o întreagă bandă de circulație.

Având în vedere că nici nu se mai vede unde este trotuarul, din cauza vegetației și a crengilor uscate adunate pe carosabil, este de presupus că n-a mai intervenit nimeni de ani de zile în zonă. N-avea cine, că în ultima perioadă societatea de profil a Primăriei, Seroplant, a fost ocupată cu înlăturarea crengilor rupte în timpul furtunii din august 2023, care rămăseseră atârnate prin copaci. Săptămâna asta muncitorii s-au ocupat de o astfel de creangă de câteva zeci de kilograme care atârna într-un copac de pe strada Ana Aslan.

Știu, vi se pare că angajații Seroplant funcționează la viteză redusă, dar asta se întâmplă pentru că sunt minuțioși. Și tocmai fiindcă sunt atât de lenți… minuțioși vreau să zic, nici nu se apucă de lucru pe strada Sergent Tătaru, fiindcă în ritmul lor, ies la pensie toți angajații, inclusiv cei de 20 de ani, până să apuce să termine. Dacă șefii Seroplant nu dau milităria jos din pod, nu mai apucăm niciunul dintre noi să vedem rezultatul final al acțiunii respective.

Asta în eventualitatea în care Primăria nu dorește să conserve ecosistemul din acea zonă a orașului, iar în câțiva ani să intrăm acolo ca într-o rezervație naturală, cu specii protejate de plante și animale.

Inedita grădină urbană ar putea fi dată în administrare societății ECO, ce ar putea folosi pietrele de la cariera din Măcin pentru a crea o alee senzorială, unde vizitatorii pot beneficia de reflexoterapie naturală.

În scurt timp, originala grădină urbană amenajată pe carosabil și pe trotuar, unică în România, va deveni o atracție turistică, motiv pentru care va fi necesară organizarea unei consultări populare în vederea stabilirii unui nume pentru această minune.

Eu sugerez să alegem numele unei personalități care și-a desfășurat activitatea în perioada 2000 – 2025, una de maximă înflorire a vegetației de pe strada Sergent Tătaru. Iar una dintre inițialele numelui trebuie să fie D, de la Democrație.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns