„OAMENI, GRĂDINI, ICONOSTASE” – expoziția de pictură a artistei Raluca Spătaru Iancu

Miercuri, 31 august, începând cu ora 17.00, la Muzeul Brăilei „Carol I” va avea loc vernisajul celei de-a treia expoziții de pictură a artistei Raluca Spătaru Iancu, intitluată „OAMENI, GRĂDINI, ICONOSTASE”.

„Titlul modest-descriptiv sub care se prezintă expoziția ascunde o miză majoră: nici mai mult, nici mai puțin decât un examen al maturității, contemplat multă vreme cu emoție, temut și amânat.

«Oameni, grădini, iconostase» este un bilanț provizoriu, dar crucial, căci adunând laolaltă picturile ultimilor ani – ani de reflecție și de cumpănire a propriilor puteri –, dă măsura unei schimbări de atitudine din ce în ce mai sesizabile după 2017, dar dificil, până acum, de evaluat în toate implicațiile ei.

Expoziția marchează o reorientare a atenției dinspre oniric și jucăuș (dinspre formele interne ale sensibilității, traduse în imagini abstracte) înspre reprezentațional, înspre forme și prezențe reale, de natură să angajeze un nou simț al responsabilității. Neîndoielnic, resortul acestor incursiuni în figurativ este unul adânc personal – sunt, toate, teme foarte apropiate: portretele unor intimi, locuri dragi, peisaje familliare, obiecte încărcate afectiv. În același timp, el situează demersul Ralucăi în siajul modelului cultural și spiritual inaugurat în pictura românească de Grupul Prolog”, declară Alina-Ruxandra Mircea, șeful Secției „Artă” a Muzeului Brăilei.

Raluca Spătaru Iancu (n. 1977, Brăila) a absolvit Facultatea de Arte Decorative și Design, secția Artă Monumentală, în 2003 și un Masterat în Arte Vizuale în 2005, ambele la Universitatea Națională de Arte din București. Deși atașată în principal de pictură (Raluca este, înainte de toate, o coloristă), practica sa artistică a inclus, ocazional, animație, ilustrație de carte, ceramică, land art și recent, poezie.

Expoziția „Oameni, grădini, iconostase” va putea fi vizitată la Galeria „Gheorghe Naum” a Muzeului Brăilei „Carol I” (Piața Traian nr. 3, intrarea prin Calea Galați) în perioada 31 august – 29 septembrie, de miercuri până duminică, inclusiv.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns