Obiecte cu specific pascal realizate de deținuții din Penitenciarul Brăila, incluse în expoziția de icoane, ouă încondeiate, flori și obiecte ”Lumină din Lumină”

În perioada 29 aprilie – 6 mai, Teatrul ”Maria Filotti” Brăila găzduiește  expoziția de icoane, ouă încondeiate, flori și obiecte ”Lumină din Lumină”, care cuprinde, printre altele, lucrări realizate de deținuții de la Penitenciarul Brăila.

„Participarea Penitenciarului Brăila  a fost posibilă datorită unei bune colaborării cu Primăria Municipiului Brăila.

Succesul componentei de reintegrare socială din mediul penitenciar implică concursul societății civile, chiar și prin pasul timid al admirării și aprecierii rezultatelor obținute de persoanele custodiate în cadrul activităților educaționale.

Procesul de a face arta și de a fi creativ este extrem de puternic pentru deținuți, inspirându-i să facă alegeri pozitive cu privire la viitorul lor, un număr tot mai mare de dovezi sugerând că arta poate avea un impact semnificativ asupra vieților deținuților, în special pentru a-i ajuta să se îndepărteze de mediul infracțional.

Prin activitatea ocupațională derulată în atelierele de creație, deținuții își canalizează într-un mod constructiv energia, aleg o modalitate utilă de petrecere a timpului, își cultivă aptitudinile artistice și creatoare, au posibilitatea să se exprime liber și să transmită emoții, să dezvolte gustul pentru pentru estetic.

Este necesar ca societatea să conștientizeze că acești deținuți, care au fost incluși etapizat în procesul de reintegrare în cadrul penitenciarelor, nu trebuie să fie marginalizați, ci trebuie să fie integrați în comunitate, să aibă drepturi depline și să fie ajutați să devină independenți de serviciile sociale postdetenție.

Lucrările expuse au fost realizate de către deținuți custodiați în penitenciarul Brăila și fac parte din categoria activităților artistice desfășurate sub directa coordonare a specialiștilor din cadrul Sectorului de Reintegrare Socială.

Cu acest prilej, conducerea Penitenciarului Brăila mulțumește tuturor colaboratorilor și partenerilor pentru sprijinul acordat în îndeplinirea procesului de reintegrare în comunitate a deținuților”, se arată într-un comunicat dat publicității de Penitenciarul Brăila.