Omul de afaceri Florin Cîrligea, despre proiectul „Braiconf Plaza”: „Va fi un mare chix! Ca să cumpere lumea din magazine, trebuie ca întâi să aibă niște venituri”

Vestea transformării fabricii de confecții „Braiconf” din Brăila într-un complex modern, cu o zonă comercială, alta dedicată serviciilor și sănătății, alta rezidențială și una industrială, nu este atât de bună pe cât pare la prima vedere. Este opinia omului de afaceri Florin Cîrligea, președintele AUR Brăila, care consideră că deși această informație a fost anunțată public la modul triumfalist, ea reprezintă de fapt anunțul dispariției fostei fabrici „Braiconf”, care decenii la rând a fost un brand de prestigiu reprezentativ pentru Brăila și din care va rămâne cel mult o unitate foarte mică de producție.

Practic, spune Cîrligea, proiectul „Braiconf Plaza”, prezentat oficial drept „cea mai importantă reconversie urbană din Brăila”, înseamnă reducerea la minimum a capacităților de producție și transformarea fostului spațiu industrial într-un complex comercial, rezidențial și într-o anumită măsură, social: „Ca să cumpere lumea din magazine, trebuie ca întâi să aibă niște venituri, nu? Haideți întâi să producem… Eu vă spun, va fi un mare chix! Avem și așa un Kaufland sau un Lidl pe metru pătrat. Acum au apărut și acestea, care au ras tot ce înseamnă micile afaceri. Nu mai există nonstopuri.

Eu nu înțeleg de ce le dai voie acestor magazine mari să funcționeze nonstop! Măi, am înțeles, luni, marți, miercuri, joi, vineri, sâmbătă, duminica; măi, dar și noaptea?! Poate mai erau oameni – am și eu niște cunoștințe care aveau două nonstop-uri din astea; dă-le, măi, posibilitatea să deschidă noaptea!

Peste tot în lumea asta există mall-uri, dar există cu un bun simț, mai în afara orașului, cu anumite programe, duminică închis!”.

În aceste condiții, în opinia parlamentarului AUR, vestea că în locul vechii fabrici va fi construită Braiconf Plaza nu este neapărat ceva de sărbătorit: „Știți când era o mare realizare? În momentul în care se spunea «Braiconf mai angajează încă 300 de salariați!». Mai ales că în industria ușoară nu e așa o problemă ca în industria grea. Dar nu mai suntem rentabili pentru că s-a mărit mult salariul minim pe economie,fără a avea în spate o productivitate; asta nu duce decât la haos și la inflație”.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns