ORBAN: SA NU MIRE PE NIMENI DACA O SA NE TREZIM CU POZA LUI DRAGNEA PE PRIMA PAGINA A FIECARUI MANUAL SCOLAR, CA PE VREMEA LUI CEAUSESCU

Presedintele PNL, Ludovic  Orban, este de parere ca incercarea PSD de a impune revenirea la manualele unice, “ca pe vremea comunismului”,  reprezinta o tentativa a partidului amintit de a “ideologiza programa scolara”. Prezent astazi la Braila, Orban s-a aratat foarte multumit ca PNL a obtinut o victorie in acest domeniu, in sensul ca ieri, Curtea Constitutionala a declarat neconstitutionala legea care prevedea revenirea la manualul unic.

Liderul liberal a comentat ca asa ceva ar fi fost “daunator” societatii democratice, dar si elevilor, care este putin probabil sa faca performanta, daca o sa invete dupa manualele realizate “de ministrii analfabeti ai PSD”: “PSD vrea sa readuca sistemul de educatie din Romania la perioada comunista, sa instituie un monopol al unei edituri de stat – Editura Didactica si Pedagogica – si sa impuna manual unic. De ce doreste lucrul asta? Dintr-un motiv foarte simplu: sa ideologizeze programa scolara, continutul programelor scolare din foarte multe domenii.

Sa nu mire pe nimeni daca in cazul in care, pana la urma, isi vor impune acest obiectiv, o sa ne trezim cu poza lui Dragnea pe prima pagina a fiecarui manual scolar, ca pe vremea lui Ceausescu. Sa nu mire pe nimeni daca in manualul unic pe care vrea sa-l elaboreze Dragnea o sa vedem ca Marea Unire nu a fost savarsita de Regele Ferdinand si de PNL, ci a fost savarsita probabil de alti actori.

PNL este categoric impotriva acestui control politic de stat impus de PSD, prin intermediul monopolului Editurii Didactice si Pedagogice si prin intermediul manualului unic. Sustinem in continuare generarea manualelor in regim de competitie, de furnizori privati, care sunt mult mai creativi, sunt mult mai inteligenti, sunt mult mai apropiati de toate evolutiile care se petrec in diferitele discipline si au capacitatea sa realizeze manuale mult mai bine adaptate nevoilor si cerintelor elevilor”.