Pădurarul Vasilică Mihai trage un semnal de alarmă: „Digul din dreptul comunei Tufești este vulnerabil! Dacă vine Dunărea mare, mii de gospodării riscă să fie inundate!”. Viceprimarul din Tufești: „Nu știm nimic”

Circa 4500 de locuitori ai comunei Tufești sunt în pericol să fie victimele unor inundații similare celor din județul Galați, dacă apele Dunării vor crește mult în zona digului care apără această localitate, în perioada următoare. Este ceea ce afirmă pădurarul Vasilică Mihai, de la Ocolul silvic din zonă, care trage un semnal de alarmă cu privire la niște lucruri „ilegale” care s-ar întâmpla acolo și care, spune el, fac ca digul să fie foarte vulnerabil, în cazul în care debitul apei o să crească foarte mult, în cazul unei eventuale viituri.

Vasilică Mihai a decis să se adreseze presei fiindcă luni la rând a tot sesizat mai diverse instituții ale statului problemele respective și nu doar că nu a fost luat în serios, ci a fost amenințat să-și vadă de treaba lui și să nu se mai amestece în lucruri care nu-l privesc.

Anul acesta pădurarul a făcut reclamații scrise la ADS Brăila, la Tribunalul Brăila, la Parchet, la DNA și la Poliția Economică din Brăila. Și din ce spune el, nu s-a întâmplat nimic, nimeni nu-i tulbură pe cei care,  în opinia sa, pun în pericol rezistența digului și mai mult decât atât, pun în pericol mii de gospodării din Tufești care ar putea fi inundate dacă acel dig va fi spart de furia apelor.  El declară că acum, că se așteaptă ca în câteva zile să vină viitura pe Dunăre, oamenii din comuna Tufești sunt într-un real pericol și fiindcă instituțiile statului nu au mișcat un deget, a decis să discute cu ziariștii, în speranța că se va mișca ceva înainte de a se întâmpla o nenorocire.

Despre ce este vorba, mai exact?

Despre un teren aflat în imediata apropiere a digului, care este în așa-numita „zona de protecție”, administrată de Apele Române și care potrivit legii nu poate fi închiriat și nici concesionat.

Pădurarul ne-a povestit astăzi că a constatat cu stupoare într-o zi că au venit pe dig mai multe persoane, între care un om de afaceri din zonă și secretarul de stat de la Ministerul Agriculturii Sorin Moise (al cărui tată a fost vreo 30 de ani primar al comunei Tufești), care au discutat despre exploatarea agricolă a terenului aflat în zona de protecție. Mihai declară că a auzit cum însuși secretarul de stat Moise i-a spus omului de afaceri Ploscă Irinel că poate cultiva tot terenul respectiv, până la baza digului. Pădurarul mai afirmă că i-a informat atunci pe cei prezenți că terenul din imediata apropiere a digului nu aparține ADS, ci Apelor Române și că nu poate fi folosit pentru agricultură, fiindcă arbuștii și vegetația care erau acolo asigurau o mai mare stabilitate a solului/ digului, în cazul în care venea Dunărea mare.

Cei prezenți n-au dat doi bani pe spusele lui, iar firma lui Ploscă, Chimagri, a adus utilajele și a început să exploateze în scop agricol terenul din zonă, unde s-a cultivat grâu, iar acum pământul e arat până la baza digului, ceea ce, potrivit pădurarului, ar fi slăbit substanțial rezistența digului. Același pădurar susține că firma Chimagri a concesionat teren de la ADS, dar până la limita unui canalul de filtrare din zonă, însă Ploscă ar fi extins de la sine putere parcela până la baza digului, cu acordul lui Moise (PSD) și cu tăcerea complice a altor PSD-iști sau oameni apropiați PSD-ului, care conduc diverse instituții ale statului care ar fi trebuit să intervină și n-au făcut-o.

Mai mult, Vasilică Mihai spune că pentru terenul dintre canalul de filtrare și baza digului, firma Chimagri nu ar plăti redevență și nici taxe sau impozite, fiindcă nu ar exista nicăieri un contract oficial de închiriere/ concesionare a acestuia.

Vasilică Mihai declară că dacă s-a tăiat toată vegetația care era în zona de protecție, ca să fie arat terenul, digul e mult mai vulnerabil la infiltrații și a crescut și riscul ca în cazul unei viituri, o bucată din acesta să cedeze, ceea ce ar duce la inundarea întregii comune Tufești și apoi a satului Lanurile în câteva ore. El spune că se poate ajunge la inundații la fel de grave ca la Galați și că ar trebui monitorizat 24 de ore din 24 digul în zona respectivă, din momentul în care încep să crească apele Dunării, mai ales că malul e plin și de găuri făcute de bursuci.

Pădurarul susține că „ilegalitățile” care ar pune în pericol digul sunt de fapt manevrele unor PSD-iști cu funcții mari și că a fost amenințat, printre alții, și de europarlamentarul Mihai Tudose, care i-ar fi cerut să-și țină gura închisă și să nu mai facă sesizări. Mai mult, pădurarul afirmă că i s-a propus să intre în PSD și să facă ce i se spune, iar în schimb vor fi recompensați și el, și copiii săi.

Pădurarul a refuzat să se înscrie în PSD și intenționează să continue să  sesizeze neregulile atât  instituțiilor abilitate, cât și presei, fiindcă, spune el, mii se oameni din zonă pot ajunge cu gospodăriile sub ape, din cauza inconștienței unor PSD-iști sau unor apropiați ai PSD care vor să facă bani cu orice preț. El spune că acești oameni sunt niște „criminali”, fiindcă dacă se sparge digul, mii de gospodării pot ajunge sub ape:

Am fost astăzi și la Primăria comunei Tufești, unde nu l-am găsit pe primar, însă am discutat cu viceprimarul Rădunel Cocoș, care ne-a spus că acea zonă de dig nu este în aria de competență a Primăriei amintite, ci a celei din Stăncuța.

Întrebat dacă  la Primărie se știe despre faptul că potrivit pădurarului de la Ocolul Silvic, ca urmare a exploatării terenului de la baza digului, există un risc mărit ca la o eventuală viitură, digul să cedeze și Tufeștiul să ajungă sub apă, acesta ne-a spus că nu știe nimic despre asta, dar o să se intereseze.

Am mai discutat astăzi și cu directoarea Apelor Române – filiala Brăila, Laura Satnoianu, care ne-a confirmat că pe o distanță de patru metri de la baza digului, potivit legii, este o zonă de protecție care este administrată de Apele Române, care nu poate fi nici concesionată și nici închiriată și pe care nu este permis să se facă lucrări agricole.

Ea a mai afirmat că nu știe că s-au executat lucrări agricole acolo până la baza digului și că va trimite poimâine o echipă în teren, ca să  verifice situația.

Satnoianu ne-a mai spus că nu știe dacă defrișarea terenului de la baza digului afectează stabilitatea acestuia și creează pericol mai mare de infiltrații, dar știe că acolo bursucii sapă multe găuri în dig, ceea ce este o problemă: „În 2018, în 2019, în 2020 și chiar și în 2022 am făcut lucrări de injectare cu un amestec de loess și ciment în găurile făcute și bursucii săpau alături. Bursucii sunt o specie protejată de lege, nu avem voie să le facem nimic. Am ales ca soluție să nu mai injectăm, fiindcă nu facem altceva decât să ciuruim tot digul. Singurul lucru pe care putem să-l facem este să intervenim cu terasamente mecanice. Norocul, ca să zic așa, este că găurile sunt făcute dinspre incintă și nu ajung la taluzul exterior.

Faptul că este arat terenul până la baza digului nu este în regulă. Acolo este zona de protecție a digului, este terenul care aparține statului român, în administrarea Apelor Române. Noi nu am închiriat și nu am concesionat niciun teren în acea zonă de protecție. Dar putem trimite Inspecția apelor și pot fi amendați cei care expoatează în scop agricol terenul din zona de protecție. Noi nu am fost informați că s-ar fi întâmplat așa ceva acolo, nu știam, nu am primit nicio sesizare.

Nu pot să spun că este mai expus digul din cauza asta, dar acolo este un teren proprietate a statului care este folosit cu titlu gratuit, în mod ilegal”.

Contactat telefonic, omul de afaceri Irinel Ploscă ne-a spus pe un ton iritat: „Împotriva acelui domn există o plângere penală la Poliția locală, dacă acel teren este al nostru în baza contractului de concesiune de la ADS”.

Întrebat dacă și terenul situat în zona de protecție este subiect al contractului de concesiune încheiat cu ADS, acesta ne-a spus „Da, este pământul statului, pentru care noi plătim redevență statului român. Deci este și un dosar penal deschis. El (Vasilică Mihai – n.r.) își păștea animalele acolo, dădea foc și noi ne-am permis să facem curățenie acolo, ca el să nu mai facă nenorocire acolo, să ia foc toate culturile agricole. De aici pornește totul. Poliția știe. Dacă aveți o problemă, sunați la ADS la București și întrebați care este limita de proprietate pentru acea parcelă și o să vă clarificați!”, după care ne-a închis telefonul.

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns