Părerea lui Canciu: „Municipiul Brăila a pierdut șansa de a intra în Programul Rabla din cauza neglijenței manifestate de primarul Marian Dragomir, o neglijență care s-a transmis în tot aparatul administrativ din Primărie”
Președintele Organizației Municipale PNL Brăila, Cătălin Canciu, critică faptul că Primăria nu a reușit să înscrie municipiul în Programul Rabla, care are ca scop eliminarea din circulație a unui numar cât mai mare de autovehicule vechi, cu grad ridicat de poluare.
Explicația Primăriei Brăila pentru faptul că s-a ratat înscrierea în Programul Rabla a fost următoarea: „S-a accesat platforma afm.ro în termenul prevăzut pentru această sesiune și ulterior s-a constatat blocarea aplicației, ca urmare a epuizării sumei alocate de AFM”.
Liderul liberal consideră că adevărata explicație este „neglijența manifestată de primarul Marian Dragomir, o neglijență care s-a transmis, din păcate, în tot aparatul administrativ din Primăria Brăila”.
Cătălin Canciu afirmă într-un comunicat dat publicității: „Administrația Dragomir se dovedește a nu știu câta oară neputincioasă și nepricepută în atragerea de bani proveniți din programe naționale și europene. O administrație bună doar la aruncat «petarde mediatice» fără niciun rezultat concret. Primarul Dragomir a convocat nenumărate ședințe extraordinare de CLM în decursul anilor, însă doar pentru porcării electorale și populiste, dar acum, când a fost nevoie de una în interesul oamenilor, a manifestat un total dezinteres.
Municipiul Brăila a pierdut șansa de a intra în Programul Rabla din cauza neglijenței manifestate de primarul Marian Dragomir, o neglijență care s-a transmis, din păcate, în tot aparatul administrativ din Primăria Brăila. Pe 21 aprilie 2023, când Administrația Fondului pentru Mediu a anunțat deschiderea sesiunii de înscriere în Programul Rabla pentru autoritățile locale, primarul Dragomir abia se trezise din somn. În loc să convoace o ședință extraordinară de Consiliu Local Municipal, în care să fie adoptată HCLM privind casarea autovehiculelor uzate, condiție obligatorie pentru înscrierea în Programul Rabla, Dragomir a preferat să aștepte liniștit ședința ordinară a CLM din 27 aprilie. Deși existau premisele de necesitate, de forță majoră, deoarece se știa că bugetul pentru Programul Rabla este unul limitat, în care primii înscriși vor fi primii serviți, primarul Brăilei a fost total dezinteresat de subiect.
Evident că pe 27 aprilie, când în CLM Brăila a fost votată hotărârea privind casarea autovehiculelor uzate, banii din Programul Rabla erau deja epuizați, iar tot ce a urmat după a fost un circ marca PSD Brăila.
Am citit comunicatul dat ieri de Primăria Brăila, în care administrația Dragomir se spală pe mâini, spunând că pe 27 aprilie, după aprobarea HCLM, a constatat «cu stupoare» că aplicația Rabla era blocată, ca urmare a epuizării sumei alocate Programului. Un teatru ieftin și o demagogie care jignește profund inteligența brăilenilor. Procedura de înscriere pe platformă ar fi putut fi un succes, dacă documentația era întocmită la timp, așa cum au făcut administrațiile din localitățile preocupate să acceseze fonduri naționale sau europene.
Pe 21 aprilie, când a fost demarat Programul, autoritățile statului au atenționat autoritățile locale să grăbească procedurile pentru sesiunea de înscriere și au avut dreptate, pentru că, în aceeași zi, în doar 7 ore, în Programul Rabla s-au înscris 245 de primării din toată țara. Primarii din localitățile admise în program au avut grijă ca tot ceea ținea de proceduri să fie gata, pentru a avea siguranța că oamenii din respectivele localități vor putea beneficia de Programul Rabla.
Sunt în Brăila oameni care au așteptat un an sau poate chiar mai mult Programul Rabla, pentru a scăpa de mașinile vechi, dar au pierdut această șansă din cauza dezinteresului total manifestat de administrația Dragomir. Dar cum să le pese celor din administrația PSD de nevoile brăilenilor de a scăpa de mașinile vechi, când ei merg la muncă zilnic cu mașinile de serviciu, iar unii au chiar șofer la scară?!
Mai mult decât atât, de ce să piardă PSD impozitul perceput pe mașinile vechi aflate încă în circulație, chiar dacă poluează aerul din Brăila?! Ca să nu mai spun că în Programul Rabla puteau intra și rablele Braicarului, cele vechi și distruse de asfaltul nou pus de administrația Dragomir, sărit și denivelat în multe locuri.
În toate primăriile din România există personal specializat pentru a putea face față provocărilor în ceea ce privește atragerea de fonduri europene sau naționale. Există primari în multe județe ale țării, în special în vestul României, care dau indicații precise funcționarilor pentru a urmări proiectele europene și a întocmi documentele necesare atragerii de fonduri europene, știind foarte clar că aceasta este unica posibilitate de a prospera. La noi, în schimb, administrația PSD a rămas partizană practicilor comuniste, cele prin care activiștii se laudă între ei, își dau diplome și se fac cetățeni de onoare”.