Parlamentarii de Brăila Dorin Silviu Petrea și Andra-Claudia Constantinescu au inițiat un proiect de lege privind stabilirea unor dimensiuni standard pentru bagajele de mână transportate la bordul aeronavelor
Senatorul brăilean Dorin Silviu Petrea și deputata Andra-Claudia Constantinescu (S.O.S. România) anunță într-o postare făcută pe o rețea de socializare că au inițiat un proiect de lege care propune „stabilirea unor dimensiuni standard pentru bagajul de mână în avioane de 55 x 40 x 20 cm și o greutate minim admisă de 10 kg, pentru toate companiile aeriene care operează zboruri în România”.
De asemenea, cei doi au propus prin această lege ca bagajul de mână să fie obligatoriu inclus în prețul de achiziție al biletelor de avion în toate companiile aeriene care operează România.
Expunerea de motive prezentată de cei doi parlamentari de Brăila este următoarea: „În ultimii ani, numeroase companii aeriene au introdus politici divergente privind dimensiunea și greutatea bagajului de mână, ceea ce a condus la confuzii frecvente în rândul pasagerilor, la taxe suplimentare neprevăzute și la dificultăți în compararea reală a prețului biletelor de avion.
Lipsa unui cadru unitar și transparent afectează direct drepturile consumatorilor și favorizează concurența neloială între operatorii aerieni.
În contextul dezvoltării accelerate a transportului aerian și al nevoii de protecție eficientă a pasagerilor, se impune reglementarea unitară a acestui aspect esențial al serviciilor aeriene.
Bagajul de mână în transportul pasagerilor pe liniile aeriene, cunoscut și sub denumirea de bagaj de cabină, are limite de dimensiune și greutate stabilite de companiile aeriene în concordanță cu liniile directoare stabilite de Asociația Internațională a Transportului Aerian (IATA).
Cerințele privind dimensiunea, greutatea și tipul bagajelor de mână variază de la o companie aeriană la alta și dimensiunea bagajelor depinde de modelul și configurația aeronavelor. Acest lucru poate duce adesea la confuzie și neplăceri pentru pasageri.
De asemenea, diferențele dintre regulile și taxele companiilor aeriene pot genera costuri ascunse pentru pasageri și pot limita posibilitatea acestora de a compara ofertele diferitelor companii aeriene, ceea ce limitează capacitatea pasagerilor de a face o alegere în cunoștință de cauză în momentul rezervării. Diferențele dintre politicile companiilor aeriene pot cauza neplăceri similare și pasagerilor care călătoresc cu animale de companie de talie mică.
În cauza C-487/12, Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a hotărât că bagajele de mână trebuie considerate ca fiind un „element indispensabil” transportului de pasageri, cu condiția să respecte „cerințe rezonabile” în ceea ce privește greutatea și dimensiunile, și că nu pot face obiectul unui supliment de preț.
Curtea consideră, de asemenea, că libertatea tarifară a transportatorilor aerieni în temeiul Regulamentului (CE) nr. 1008/2008 nu include tarifarea bagajelor de mână.
De asemenea, Curtea subliniază necesitatea de a defini cerințe specifice pentru bagajele de mână, care ar trebui să figureze în toate tarifele aeriene, și de a remedia complexitatea normelor companiilor aeriene în materie de bagaje.
Prezenta lege propune stabilirea unor dimensiuni standard pentru bagajul de mână de 55 x 40 x 20 cm și o greutate minim admisă de 10 kg, în conformitate cu recomandările Asociației Internaționale de Transport Aerian (IATA) și cu practicile larg răspândite ale principalelor companii aeriene internaționale.
Această reglementare va contribui la:
– Creșterea transparenței în achiziționarea biletelor de avion;
– Protejarea consumatorilor împotriva taxelor ascunse;
– Crearea unui cadru unitar și echitabil pentru toți operatorii aerieni care operează pe teritoriul României”.