Partene: Cei mai mulți profesori brăileni refuză să se implice în activitățile de testare a elevilor cu teste de salivă non-invazive, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2

Cei mai mulți profesori brăileni refuză să se implice în activitățile de testare a elevilor cu teste de salivă non-invazive, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 în unitățile de învățământ. Asta spune Valeriu Partene, președintele Sindicatului Învățământului Brăilean „Corneliu Caranica”, ce consideră că situația este una „foarte delicată, din mai multe puncte de vedere”.

După ce Ministerul Sănătății a anunțat că va emite normele pentru folosirea testelor de salivă în școli și că procedura va fi făcută de cadre didactice în școlile care nu au personal medical, profesori din întreaga țară au reacționat vehement.

Întrebat care este poziția sa în această chestiune, Valeriu Partene ne-a declarat: „Din păcate, situație este una foarte complicată. Nu este vorba de rea-voință din partea profesorilor, dar este o chestiune delicată. Chiar și la școlile în care există cabinete medicale, personalul medical de la aceste cabinete este implicat în activitățile de la centrele de vaccinare sau în alte activități.

A obliga într-o formă sau alta personalul didactic să realizeze această procedură cu testele de salivă este o chestiune foarte delicată, pentru că oamenii aceștia se expun și de asemenea, pentru că mai este și problema deșeurilor speciale sanitare pe care școlile nu sunt pregătite să le gestioneze.

În ceea ce privește profesorii brăileni, opiniile sunt supermajoritar în sensul de a nu participa la această activitate de testare a elevilor. Profesorii nu pot fi obligați, din punct de vedere legal, pentru că aceasta este o activitate medicală.

În al doilea rând, unitățile noastre de învățământ nu au posibilitatea să ofere acele spații speciale: spațiu de realizare a testării și apoi spații de izolare a eventualelor situații de confirmare a cazurilor de COVID”.

Liderul Sindicatului Învățământului Brăilean a mai spus că deocamdată, din câte știe el, testele de salivă încă nu au ajuns în școlile brăilene.