Paun: Trebuie schimbata legislatia, astfel incat scolile sa-si poata angaja singure paznici

P1160215

Candidatul ALDE la Primaria Brailei, Dan Paun, sustine ca este nevoie de o schimbare a legislatiei actuale, astfel incat directorii unitatilor de invatamant sa poata angaja  paznici care sa fie propriii subordonati, nu sa fie obligati sa apeleze la firme de paza. Dan Paun apreciaza ca un paznic care este angajatul scolii si care stie ca nu va fi mutat peste cateva zile la alta scoala sau la un alt obiectiv, va fi mult mai interesat sa-si faca bine treaba, iar elevii si profesorii ar fi mai in siguranta decat daca sunt paziti de agenti care, uneori, nici nu-si iau salariul la timp: “Avem o lege proasta, din nefericire. Fostii militieni au reusit sa-si promulge o lege prin care doar firmele de securitate pot realiza astfel de misiuni de paza si protectie, doar firmele agreate pot sa faca acest lucru, astfel incat directorul nu poate sa angajeze pur si simplu un paznic, pe care sa-l controleze cum vrea el. Agentul de la firma de paza este cineva care azi e aici, maine este la alta scoala, pentru el timpul trebuie sa treaca usor, repede, sa nu aiba probleme si nu se implica deloc. Cred ca legislatia trebuie schimbata, astfel incat scolile – sau cel putin consiliile locale sa aiba posibilitatea sa faca angajari direct, pentru ca firmele astea de securitate, pe langa faptul ca nu-si platesc taxele si impozitele – si uneori nu-si platesc nici angajatii -, este evident ca ajung sa aiba o calitate foarte slaba a prestatiei. Parerea mea este ca trebuie sa ne intoarcem la pasul anterior si asa cum un director poate sa-si angajeze o femeie de serviciu, sa poata sa angajeze si un paznic”.

Intrebat daca este de parere ca ar trebui sa fie obligatoriu ca fiecare scoala sa aiba un paznic, Paun a spus: “N-as vedea chiar asa; fiecare Consiliu de Administratie al scolii trebuie sa decida. Sunt multe scoli care au nevoie, dar s-ar putea sa fie si cateva scoli care nu au nevoie. Nu pot eu sa generalizez.

Dar opinia mea este ca aceste lucruri vin din spate, din cauza sistemului de educatie din ultimii 20 de ani, pentru ca violenta este generata de lipsa de educatie si de cultura. Si violenta aceasta n-o putem combate doar cu paznicul din scoala, pentru ca ea nu se manifesta numai in scoala; pana la urma, cu ce se intampla dincolo de gardul scolii ce facem?”.