PĂUN: VOM AVEA UN ȘOC PE PIAȚA TAXIMETRIEI ÎN BRĂILA ȘI MULTE FIRME PROBABIL O SĂ INTRE ÎN FALIMENT

„Vom avea un șoc pe piața taximetriei în Brăila și multe firme probabil o să intre în faliment” – este declarația presedintelui PPU Brăila, Dan Păun. Acesta face referire la faptul că potrivit informațiilor pe care le deține, inspectorii ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor) au început să contacteze reprezentanții firmelor de taximetrie locale și să-i înștiințeze că trebuie să plătească o anumită taxă pentru faptul că se ascultă muzică la radiourile din taximetre.

Păun spune că acestă taxare va afecta negativ 880 de persoane care fac taximetrie în Brăila, dar și familiile acestora: „Sunt 880 de taxiuri în Brăila, iar cei de la ORDA consideră mai nou, în mintea lor de oameni deștepți – ca să nu spun altfel -, că un autoturism care face transport de persoane este <<spațiu public>> și au ajuns în Brăila și vor să oblige taximetriștii să le plătească drepturi de autor.

880 de taximetriști înseamnă 880 de familii care au existența asigurată de aceste mașini. ORDA va încerca să le impună – cu toate că din punctul meu de vedere, este imoral și ilegal – niște taxe acestor prestatori de servicii, le vor cere, probabil, să plătească retroactiv, din anii ’90 și foarte mulți vor intra în faliment”.

Liderul PPU mai spune că taximetriștii care nu vor da faliment vor fi nevoiți să mărească tarifele, ca sa-și poată acoperi cheltuielile, ceea ce va afecta, în final, brăilenii.

Întrebat dacă legislația permite ORDA sau oricărei alte instituții din România să perceapă taxe retroactiv pe ultimii 20 de ani, Păun a spus că din câte știe el, „ORDA are o legislație aparte. ORDA este în subordinea Guvernului și legislația a fost emisă de așa natură, încât cred că ei pot face lucrul ăsta”.

Președintele PPU este de părere că dreptul de autor trebuie respectat, însă a avea pretenția să îți plătească taximetriștii drepturi de autor pentru că se asculta radioul în mașină este deja prea mult.

Mai multe detalii pe această temă aici: